Mercer | Eigenrisicodragerschap ZW en WGA

Mercer | Eigenrisicodragerschap ZW en WGA

Health

Eigenrisicodragerschap ZW en WGA

Als werkgever bent u meer en meer verantwoordelijk voor de kosten van sociale zekerheid. Na de loondoorbetalingsverplichting van 2 jaar voor zieke medewerkers, bent u voor een periode van maximaal 10 jaar ook verantwoordelijk voor de kosten en reintegratie van WGA’ers. Twaalf jaar ziekte en arbeidsongeschiktheid kost de werkgever 150.000 euro per (ex)medewerker. Dat zijn aanzienlijke bedragen. Ziekteverzuim en de Ziektewet zijn het voorportaal voor de WGA. Door eigenrisicodrager voor de Ziektewet en de WGA te worden, oefent u invloed uit op een deel van deze kosten.

Wetgeving verzuim en arbeidsongeschiktheid: hoe zit het ook alweer?

1e en 2e jaar van ziekte

De eerste twee jaar (104 weken) dat een vaste medewerker ziek is, bent u wettelijk verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen, maar vaak betaalt u, vanuit CAO-verplichtingen, meer. Om de kans op langdurige ziekte te verkleinen heeft u ook een re-integratieverplichting naar uw medewerker.

Wordt een tijdelijke medewerker ziek, dan gelden dezelfde regels tot de medewerker ziek uit dienst gaat, daarna valt hij/zij onder de Ziektewet. Bent u voor de Ziektewet verzekerd bij het UWV, dan betaalt zij de uitkering aan uw ex-medewerker en vervalt uw re-integratieverplichting. U betaalt hiervoor wel een premie aan het UWV.

3e t/m 12e jaar van ziekte

Na 104 weken worden zieke (ex-)medewerkers gekeurd door het UWV. Wordt de (ex-) medewerker 35-80% arbeidsongeschikt, of volledig arbeidsongeschikt mét kans op herstel verklaard, dan heeft hij/zij recht op een WGA–uitkering. De WGA-uitkering wordt door het UWV doorbelast aan u als werkgever.

Publiek verzekeren of eigenrisicodragerschap?

Als werkgever kunt u voor zowel de Ziektewet als voor de WGA  kiezen tussen publiek verzekeren bij het UWV of zelf het risico te dragen.

Publiek verzekeren

Het UWV betaalt de uitkering aan de zieke (ex-)medewerker en is verantwoordelijk voor het  re-integratietraject. U betaalt het UWV in de vorm van een gedifferentieerde premie.

Eigenrisicodragerschap

Het UWV betaalt de uitkering aan de zieke (ex-)medewerker, maar u bent verantwoordelijk voor het re-integratietraject. U krijgt hiermee de regie en grip op de schadelast rondom arbeidsongeschiktheid. U krijgt een factuur van het UWV, die u vervolgens betaalt. Het risico kan (deels)verzekerd worden.

De voordelen van eigenrisicodragerschap

Zelf het risico te dragen van uw zieke en/of arbeidsongeschikte medewerkers brengt een aantal voordelen met zich mee: 

  • U bent niet afhankelijk van de inspanningen van het UWV
  • De regie rondom re-integratie heeft u eigenhand eventueel in samenspraak met ondersteuners/partners.
  • U kunt meer invloed uit oefenen op uw verzuim- en WGA-kosten.  
  • Regie rondom re-integratie is in eigenhand eventueel in samenspraak met ondersteuners/partners.
  • Regie rondom re-integratie is in eigenhand eventueel in samenspraak met ondersteuners/

Mercer helpt u bij het maken van de juiste keuze bij dit complexe vraagstuk.

Of u nu kiest voor het eigenrisicodragerschap of niet, op de lange termijn gaat het erom hoe u het risico van verzuim en arbeidsongeschiktheid vermindert. Maak die keuze weloverwogen: gedegen vooronderzoek kan later veel geld, tijd en moeite besparen.

Mercer helpt u bij het in kaart brengen van uw schade, adviseren bij risicomanagement en we maken de verschillende opties inzichtelijk. U krijgt een helder inzicht in de financiële effecten van de private versus publieke verzekering zodat u op objectieve gronden een gedegen besluit kunt nemen.

Gerelateerde diensten en evenementen

Health Management Consulting

Wij helpen u met schadelastbeheersing bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Lees meer

De pensioenuitdagingen in beeld

De pensioenrichtleeftijd van 67 wordt 68 en zal alleen maar verder oplopen. Hoe behoudt u in het veranderende pensioenlandschap het overzicht over de complexe uitvoerdersmarkt waarin steeds meer aanbieders opereren?
Lees meer

Talent Strategy

Het vinden en behouden van de juiste talent-mix gebaseerd op diversificatie en de juiste samenstelling van vaardigheden is een grote uitdaging.
Lees meer
  Contact
Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
*Verplicht veld

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.