Zó zorgt u dat vijftigers ongeschonden hun pensioen halen

Het pensioenlandschap verandert in een rap tempo, waardoor werknemers zelf met hun pensioen aan de slag moeten. Voor vijftigers komt hun pensioen steeds dichterbij. Voor u als werkgever de uitdaging om hen te helpen met het maken van de juiste keuzes. Hoe zorgt u ervoor dat zij de flink verhoogde pensioenleeftijd zonder kleerscheuren halen?

Om in te kunnen spelen op de behoeften van uw werknemers is het van belang om te weten welke vraagstukken de vijftigers het meeste bezighouden. Mercer deed onderzoek naar de wensen en behoeften op het gebied van pensioen onder ruim 800 Nederlandse werknemers. Hieruit blijkt dat één op de drie vijftigers parttime wil gaan werken in de aanloop naar hun pensioen. Vaak vallen zij nog deels in de DB-regeling, waardoor hun pensioenuitkering vooraf al vastligt en zij een deel van hun pensioenuitkering naar voren kunnen halen. Daarnaast is hun hypotheek relatief laag vergeleken met de waarde van hun huis. Veel werknemers hebben dus al veel pensioenvermogen opgebouwd. Zo vindt 31 procent van de vijftigers het dan ook belangrijk dat de werkgever de optie deeltijdpensioen aanbiedt.

Deeltijdpensioen levert u als werkgever voordeel op

Als vijftigers in aanloop naar hun pensioen minder gaan werken, kan dit voor u als werkgever verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo maakt een senior die minder gaat werken plaats voor een nieuwe werknemer. Hierdoor ontstaat er een goede balans tussen jong en oud binnen de organisatie. Dit zorgt voor het delen en overdracht van kennis. Daarnaast zijn oudere werknemers niet vaker, maar wel langer ziek. Doordat ze minder gaan werken, kan het verzuim dus worden beperkt. Bied uw medewerkers daarom de mogelijkheid tot parttime werken aan.

Regelmatige en persoonlijke communicatie neemt zorgen werknemer weg

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de vijftigers zich afvraagt of ze voldoende pensioen hebben opgebouwd. Aan u als werkgever de taak om hen te informeren over de mogelijkheden en stand van zaken rondom hun pensioen. Voor deze generatie waren DB-regelingen de norm, maar de opmars van de DC-regelingen is gaande. Werknemers met een DC-regeling kunnen sinds kort doorbeleggen via een variabel pensioen. Dit zal, gezien de lage renteomgeving, gunstig uitpakken voor deze groep. Maar voordat werknemers deze keuze maken, is het noodzakelijk dat ze inzicht krijgen in het pensioeninkomen als de beleggingsopbrengsten mee- of juist tegenvallen en wat deze keuze betekent voor het volledige pensioeninkomen. De medewerkers geven in het onderzoek aan het liefst elk jaar een persoonlijk pensioenoverzicht te ontvangen van hun werkgever. Daarnaast heeft meer dan de helft behoefte aan een persoonlijke pagina waarop ze de status van hun pensioen kunnen inzien.

Wacht niet af, neem zelf het initiatief

Vijftigers staan voor een aantal belangrijke keuzes die een grote financiële impact kunnen hebben. Zonder advies weten ze niet wat ze met de complexe regelingen aan moeten, waardoor ze op de automatische ‘default’ regeling terugvallen. Oftewel, ze kiezen zelf voor een vaste uitkering en lopen hierdoor betere kansen mis. Wanneer ze bijvoorbeeld voor een keuze komen te staan om na de pensioendatum door te beleggen, terwijl ze niet weten wat dit precies inhoudt, wordt die keuze al snel aan de kant geschoven. De huidige generatie 50-plussers vallen waarschijnlijk nog grotendeels in de DB-regeling, dus voor hen is de keuze tot doorbeleggen minder urgent. Maar voor de toekomstige generaties gaat dit zeker veranderen. Aan u als werkgever dus de taak om hen hierbij te helpen, door in te spelen op de behoeften van uw medewerkers en hen van duidelijke informatie te voorzien.

Contact met Mercer

Wilt u meer informatie over hoe u uw medewerkers kunt helpen om zonder kleerscheuren hun pensioen te halen? Neem dan contact met ons op.

 

*Verplicht veld

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.