Mercer | WGA en eigenrisicodragerschap: onderzoek uw opties

Mercer | WGA en eigenrisicodragerschap: onderzoek uw opties

Blogserie grip op verzuim en arbeidsongeschiktheid

Zo blijft u verzuim én arbeidsongeschiktheid de baas


Het ziekteverzuim in Nederland stijgt weer. In 2017 bedroeg dit 4% van de gewerkte uren. Vorig jaar is dat percentage naar 4,3% gestegen. Bij grote bedrijven (200+ werknemers) liep het verzuim in 2018 zelfs op naar 5,2% (CBS). Wilt u voorkomen dat over twee jaar ook het aantal arbeidsongeschikte medewerkers toeneemt? En uw kosten daarmee stijgen? Ga dan nu aan de slag en wees deze cijfers de baas. Zo pakt u dit aan.

Stap 1: Breng huidig verzuim in beeld

Zorg voor een goed inzicht in het huidige verzuim binnen uw organisatie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat ongeveer 25% van al het verzuim arbeid gerelateerd is. Hiervan is 11 à 12% door de werkgever beïnvloedbaar. Een groot deel hiervan is namelijk niet medisch gerelateerd. Denk aan een hoge werkdruk, disbalans werk/privé of een verstoorde arbeidsrelatie. Juist hier kunt u als werkgever een rol spelen. Toch blijft deze kans vaak onbenut, doordat werkgevers onvoldoende zicht hebben op de verzuimdata. Bijvoorbeeld door enkel te kijken naar het gemiddelde verzuimpercentage binnen de organisatie. Terwijl het verzuim per afdeling veel hoger kan liggen.

Niet alleen het financiële plaatje, ook interne verzuimprocessen zijn in dit kader relevant. Data zijn een belangrijke informatiebron om deze aspecten inzichtelijk te krijgen en vormt daarmee de basis voor uw verzuim- en arbeidsongeschiktheidsbeleid.

 

Stap 2: Zet instroom naar arbeidsongeschiktheid op een rij

Nadat het verzuim in kaart is gebracht, brengt u de potentiële instroom naar arbeidsongeschiktheid binnen uw organisatie in beeld. Pak de huidige verzuimdossiers erbij en stel vast welke een risico vormen op de instroom naar arbeidsongeschiktheidsregelingen. Stel hierbij vragen als: ‘wat is de prognose dat een werknemer weer terug keert naar het eigen werk?’

Denk ook na over de mogelijke consequenties: wat moet u doen als uw werknemer na het oordeel van het UWV  in de WGA instroomt? Om deze potentiële instroom te beperken kunt u bij het UWV of uw verzekeraar navragen welke ondersteuning zij u bieden.

 

Stap 3: Breng verzuim en arbeidsongeschiktheid in kaart

Wanneer u een duidelijk beeld heeft van de huidige verzuimdossiers en de arbeidsongeschikte medewerkers, neemt u uw beleid omtrent deze zaken onder de loep. Is uw WIA-protocol op orde? Zijn alle 42e weekmeldingen tijdig gedaan? En nog belangrijker: wordt er ook daadwerkelijk uitgevoerd wat er is vastgelegd in de protocollen en de wetgeving van u vraagt?

In uw verzuim – en arbeidsongeschiktheidsbeleid is de communicatie met uw werknemers cruciaal. Het is vanzelfsprekend uw werknemers tijdig te informeren over wat er gaat gebeuren. Zeker op financieel gebied. Daarnaast is het verstandig om advies in te winnen bij experts over uw verzuim- en arbeidsongeschiktheidsbeleid. Zij kunnen u begeleiden bij het opstellen en/of optimaliseren van uw beleid.

Stap 4: Overweeg eigenrisicodragerschap

Het re-integreren van zieke en arbeidsongeschikte (ex-)werknemers, kan werkgevers frustratie en behoorlijk hoge kosten bezorgen. Volgens het UWV is meer dan 50% van de grote Nederlandse bedrijven publiek verzekerd. Zij hebben hierdoor geen grip op dit proces. Het eigenrisicodragerschap (ERD) is voor deze werkgevers een interessante optie. Het UWV verzorgt in dat geval de uitkering aan de zieke (ex-)werknemer en belast deze door aan de werkgever. U bent zo zelf verantwoordelijk voor de re-integratie. Als werkgever kunt u zich hiervoor verzekeren. Deze constructie dwingt u om kritisch te kijken naar de kosten en processen rondom arbeidsongeschiktheid. Hierdoor kunt u deze beter inrichten en het arbeidsvoorwaardenpakket optimaal laten aansluiten.

*Deze blog maakt onderdeel uit van de blogreeks ‘Grip op verzuim en AO’ waarin werkgevers handvatten worden geboden om grip te krijgen op verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Gerelateerde artikelen

Uw workforce uitdagingen

In Mercers Blik op 2019 nemen wij u graag mee in onze kijk hoe u bouwt aan een toekomstbestendige workforce met gezonde en betrokken medewerkers.
Lees de brochure

Data-gedreven HR-strategie?

Mercer gelooft in de kracht van data-gedreven HR-afdelingen in strategische HR-beslissingen die genomen worden op basis van workforce-data en inzichten.
Bekijk de video

Value proposition

Standaard compensatie en benefits alleen, is niet langer genoeg
Lees meer
  Contact
Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
*Verplicht veld