Werkgevers: help uw veertigers aan een zorgeloos pensioen

Voor de Nederlandse veertiger lijkt het pensioen nog ver weg, maar door de verschuivingen in het pensioenlandschap hebben zij minder opgebouwd dan de groep die dichter tegen het pensioen aan zit. Toch hebben ze wel de wens om richting hun pensioen af te bouwen qua uren, maar om dit te kunnen realiseren moeten ze tijdig actie ondernemen. Als werkgever kunt u ze hierbij helpen, zodat zij zorgeloos de arbeidsmarkt kunnen verlaten.

Bijna de helft van de veertigers maakt zich zorgen of zij voldoende pensioen hebben opgebouwd wanneer ze stoppen met werken. Dit blijkt uit onderzoek van Mercer, onder ruim 800 Nederlandse werknemers. Daarnaast geeft twee vijfde aan minder te willen werken in hun laatste arbeidsjaren. Alleen weten veel werknemers niet hoe zij ervoor staan met hun pensioen of welke stappen zij moeten ondernemen zodat zij hun pensioen zonder kleerscheuren halen. Aan u als werkgever dus te taak om ze concrete handvatten te bieden.

Doorbeleggen na het pensioen: actie is nu nodig

De laatste jaren is er een verschuiving gaande: voor de werknemers die dicht tegen hun pensioen aanzitten waren DB-regelingen de norm, maar de opmars van de DC-regelingen is gaande. Dit is van invloed op het pensioeninkomen van de veertigers. Aan deze regeling zit vaak een defensief beleggingsprofiel vast. Werknemers kunnen dus nu al actie ondernemen door de keuze te maken om door te beleggen na hun pensioendatum. Hierdoor gaan zowel het rendement als het pensioenvermogen omhoog. Een interessante optie, maar veel werknemers hebben geen weet van deze optie of de positieve gevolgen voor hun pensioeninkomen. Als werkgever kunt u ze hierbij helpen door hen te informeren over deze mogelijkheid. Bespreek de voor- en nadelen en de gevolgen voor hun pensioeninkomsten nadat zij stoppen met werken.

Hoge woonlasten veertigers: extra aflossen of sparen?

De huidige generatie veertigers heeft vaker een (deels) aflossingsvrije hypotheek, waardoor hun woonlasten relatief hoog blijven. Dit kan problemen opleveren voor hun pensioen. De werknemer kan dit zelf oplossen door extra af te lossen op het huis of zelf te gaan sparen. Door hen te informeren over deze mogelijkheden, kunt u als werkgever een deel van hun zorgen wegnemen. Organiseer bijvoorbeeld een bijeenkomst voor alle medewerkers waarbij u een aantal zaken aankaart die zij zelf kunnen doen om hun pensioenpot te vergroten, waaronder de optie om extra af te lossen op hun huis.

Banen verdwijnen door digitalisering: bied bijscholing aan

De arbeidsmarkt verandert in een rap tempo. Trends als robotisering en digitalisering zijn van invloed op de toekomstige functies van de veertigers. Toch vindt slechts 20 procent van veertigers het belangrijk om zijn vakkennis bij te houden. Houd deze trends in de gaten en signaleer tijdig als dit impact heeft op functies binnen uw organisatie. Communiceer hierover met de werknemer en bied hen alternatieven of bijscholing aan, zodat zij tot hun pensioen verzekerd zijn van een baan en de kans op problemen na hun pensioen wordt verkleind.

Contact met Mercer

Veertigers staan voor verschillende financiële uitdagingen. U kunt ze daarbij helpen. Wilt u meer informatie over hoe u uw medewerkers kunt helpen om zonder kleerscheuren hun pensioen te halen? Neem dan contact met ons op.

 

*Verplicht veld

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.