augustus 14, 2020

Trumps koude oorlog met China

Wat ooit begon als een handelsoorlog, heeft ondertussen verdacht veel weg van een koude oorlog. Ik kan het echt niet anders beschrijven.   

 

Als belegger denk ik na over langetermijnscenario’s. Voor klanten maak je er vaak verschillende, om te kijken hoe schokbestendig de portefeuille is. Een terugkerend thema was jarenlang de opkomst van China. Ik ben gaan kijken naar mijn oude notities en wat dan opvalt, is dat de toon van het verhaal nu anders is. 

 

In 1995 heeft China de renminbi gedevalueerd van 5 RMB/1 USD naar 8.2 RMB/1 USD. Ik begon met werken in 1997, het begin van de Aziëcrisis. Devalueren was toen niet nodig, omdat de Chinese munteenheid al concurrerend was. In 2001 trad China toe tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het ontging de meesten welke gevolgen dat uiteindelijk zou hebben. Bedrijven keken verlekkerd naar één miljard nieuwe consumenten. Beleggers dachten na over het drukkende effect van een miljard extra arbeiders op de inflatie.

 

Mijn eerste langetermijnscenario ooit kan ik me goed herinneren. Het was in 2003. In het rapport stelden we dat de Chinese munt te goedkoop was. Dat Amerikaanse consumenten goedkope producten kunnen kopen. Dat dit ten koste gaat van banengroei in de industriële sectoren, is de prijs die men in de Verenigde Staten moet accepteren.

 

Omdat Chinese valutareserves werden belegd in Amerikaanse staatsobligaties die zo lekker laag bleef en huizenprijzen opdreef had niemand iets te klagen. Niemand? Nou ja. Behalve de arbeiders in de sectoren die onder druk kwamen. De retoriek veranderde. De term valutaoorlog viel. China werd opgeroepen om te revalueren. Wat ook gebeurde. Tot 2015 werd de renminbi sterker en sterker. Toen werd alles anders.  

 

Sinds Donald Trump gekozen werd tot president van de Verenigde Staten is de handelsoorlog  onderdeel van de politieke strategie. De verwachting dat economische realiteit zou zegevieren bleek een illusie. Technologiebedrijven kwamen onder onder druk. Michael Pence hield een oorlogszuchtige speech over China. In 2019 presenteerde ik mijn laatste langetermijnscenario met aandacht voor deglobalisering. Het risico: de Verenigde Staten en China die steeds verder uit elkaar drijven. Koude oorlog in the making. 

 

We zijn nu een jaar verder en hoe het afloopt weet ik niet. Maar de invloed van politiek op de economie en de financiële markten is duidelijk terug. En dat heeft als gevolg dat er niet per se rationeel gehandeld wordt. Geniet dus nog maar even van TikTok filmpjes en uw Huawei-telefoon.  

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur
Contact met Roelof