september 04, 2020

Tijd om wakker te worden: er komt inflatie aan

 

Als journalisten je tijdens je vakantie bellen om commentaar te vragen op een strategische heroriëntatie van de Amerikaanse centrale bank, dan speelt er iets. Maar eigenlijk was het bericht dat de Fed meer inflatie toe zal staan geen nieuws, maar eerder een bevestiging dat de rente nog lang laag blijft. En dat we het tijdperk van lage inflatie verlaten hebben: de geest is uit de fles.    

 

Ieder jaar hebben centrale bankiers een uitje in bergen van Jackson Hole. Beetje vissen, beetje praten en veel gezelligheid (heb ik me laten vertellen). Maar, ook hier werd het dit jaar virtueel. De traditie om beleidswijzigingen voor te koken bleef onveranderd. Jerome Powell, de voorzitter van het Federal Reserve System, deelde op het seminar de conclusie van hun strategische review.

 

De Fed staat tijdelijk meer inflatie dan de twee procent doelstelling toe om de werkgelegenheid zo lang mogelijk op peil te houden. Dat de inflatie in de Amerikaanse economie daar de afgelopen jaren niet eens in de buurt kwam, maakt kennelijk niet uit. Gewoon hetzelfde blijven proberen. U proeft mijn cynisme. Je kunt consumenten niet dwingen om geld uit te geven of bedrijven om te investeren. Maar door de lage rente worden beleggers wel ‘gedwongen’ om meer risico te nemen. De enige inflatie in in de financiële economie. Powell is de beste vriend van de aandelenmarkt.

 

Als inflatie inderdaad terugkeert zullen we dat terugzien in obligaties. Rentes lopen dan op, om beleggers te compenseren voor het hogere inflatie(risico). Die stijging zien we nog nauwelijks. Logisch: eerst maar eens zien of we bij de twee procent in de buurt komen. Kijken we dan verder. Voor echt hogere rentes moeten obligatiebeleggers echt bang en boos worden. Bang dat inflatie doorschiet tot boven de 2%. En boos op beleidsmakers die de controle verliezen. Vroeger lieten obligatiebeleggers dan hun tanden zien. En werd er geluisterd. Geen overheidstekorten. Prudent monetair beleid. Politiek adviseurs droomden over een reïncarnatie als bond vigilante.  

 

Maar nu zijn obligatiebeleggers makke lammetjes. Die paar met visie zijn met pensioen. De boeken van pensioenfondsen, banken en verzekeraars staan vol met ‘veilige’ obligaties. Iedereen spaart zich suf en is in slaap gesust. Niemand maakt zich zorgen over inflatie. Beleggers niet. Centrale banken blijkbaar ook niet. Totdat beleggers zien dat we aan het einde van een tijdperk zitten. Geld is weer minder hard geworden. Pas op met uw obligaties.

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur
Contact met Roelof