juli 17, 2020

Struikelend over de volgende horde

De eerste bedrijven komen met de tweedekwartaalcijfers en maak u geen illusies, bij veel bedrijven zullen die niet fraai zijn. Eerder lelijk, zelfs verschrikkelijk. Maar geen verrassing. De verwachtingen van de analisten liggen zo laag dat het niet moeilijk zou moeten zijn om die te overtreffen. De horde ligt laag. De hamvraag is of bedrijven iets durven te zeggen over de toekomst. 

 

Normaalgesproken draaien investor relations afdelingen overuren in de weken voor het einde van het kwartaal. Verwachtingen worden langzaam naar beneden gemasseerd, zodat kwartaalcijfers een kleine positieve verrassing bevatten. Dan zijn de resultaten vervolgens iets beter dan de inschatting van analisten, wat zich hopelijk vertaalt in de koers.

 

De guidance naar beneden was voor het tweede kwartaal niet nodig.De economische omgeving was duidelijk. April was een drama, was minder erg en juni weer iets beter. Voor de S&P500 wordt een daling van de winst per aandeel van -45% jaar op jaar verwacht. In Europa zijn analisten nog somberder. Voor de Eurostoxx600 wordt -59% jaar op jaar verwacht. Grofweg een halvering van de winst. Het dieptepunt zijn we voorbij en ik denk dat deze horde wel zal lukken.

 

Maar hoe hoog gaat die volgende horde worden? Als we cijfers voor het derde kwartaal vergelijken met die van het tweede kwartaal, dan verwacht de goegemeente een forse acceleratie. En een verdere versnelling in winstgroei tegen jaareinde. Of dat gaat gebeuren is de vraag. Daarvoor hebben we echt dat V-vormig economische herstel nodig waar ik aan het eind van het eerste kwartaal op inzette. Het is de manier om het beursherstel voort te laten duren.

 

Centrale banken en overheden hebben alles uit de kast gehaald. Het tweede kwartaal was het eerste deel van de ‘V’. Nu moeten ondernemingen laten zien of ze met enig optimisme naar de toekomst kijken. Zijn de animal spirits aangewakkerd? En willen investeren en mensen aannemen. Of gaan ze op de rem staan? Als dat gebeurt, heb ik het antwoord op mijn vraag of beleggers zich echt te rijk rekenen.

 

De komende weken maken veel duidelijk. Over twee weken heeft meer dan de helft van de bedrijven uitsluitsel gegeven. De tweede horde lukt wel. Die is laag genoeg. Maar daarna is er een optimistische consensus, ligt de lat hoger en is het pure kansverdeling. Meer gericht op tegenvallers. We gaan waarschijnlijk struikelen over de derde of vierde horde.

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur
Contact met een consultant