september 25, 2020

Piek paniek

 

Een favoriet tegeltje onder beleggers is dat ze kunnen stoppen met panikeren zodra beleidsmakers daarmee beginnen. Lagere rentes of overheidsbeleid is dan aanstaande. Beleggers moeten zich weer zorgen maken als het omgekeerde gebeurt. Deze week las ik de eerste rapporten waarin gesteld werd dat beleidsmakers te lang wachten met extra beleid.

 

Voor de helderheid. De recessie was diep en er komen nog veel negatieve effecten. Financiële markten kijken echter vooruit. En als er iets is wat deze periode kenmerkt, is het dat liquiditeit (geld) vele malen belangrijker is dan solvabiliteit (faillissementen). Plat gezegd: er gaan ondanks de diepste recessie in decennia, maar weinig bedrijven failliet en de werkloosheid blijft laag. Overheden en centrale banken houden hun hand eronder.

 

Beleggers met ballen zagen dat eind maart. Als het bloed door de straten stroomt, moet je blind kopen. Piek paniek. Sinds begin van deze maand hebben financiële markten het weer lastiger. Analisten wijzen op een afzwakkend momentum in economische indicatoren. Het herstel vanaf de bodem vlakt af. Anderen zeggen dat de tweede golf voor de zwakte zorgt. Maar dat lijkt mij sterk, omdat de zwakte in markten vooral uit de Verenigde Staten komt. En die zitten nog volop in de eerste golf.

 

Het is veel simpeler: kijk naar de zwakte in de financiële markten na de laatste vergadering van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Er komt nu geen extra gratis geld. De overheid is aan zet. Maar met de verkiezingen in november is er daar nu geen extra steun te verwachten. We hebben voorlopig even de piek bereikt aan overheidsmaatregelen en beleid. Dus vinden veel beleggers het tijd om wat winst te nemen.

 

Beleggers zijn de laatste decennia verwend geraakt. Iedere dip was een koopmoment. Enerzijds omdat ze terecht inschatten dat beleidsmakers moeten acteren. Anderzijds omdat er geen alternatief is. Waarderingen zijn niet zo relevant als geld gratis blijft (0% rente of minder) en de balans van de Fed nog iedere maand groeit. Na de verkiezingen zullen er ongetwijfeld meer stimulerende maatregelen volgen. Ook nu zal het Wel weer een koopmoment blijken te zijn. Waar moet je anders met je geld heen?

 

De cruciale vraag is wat te kopen. Het hangt van de nieuwe president af of het nog lagere belastingen voor bedrijven en welgestelden worden of investeringen in de krakende en piepende infrastructuur van de Verenigde Staten. Bij Trump2.0 zal het meer dan hetzelfde zijn. In het geval van Biden reken ik erop dat beleggers de focus verleggen naar harde activa. Ofwel, beleggen in dingen die pijn doen als ze op je voet vallen.

 

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur

Contact met Roelof