september 18, 2020

Kom mee naar buiten, allemaal!

 

Sinds het begin van de Covid-epidemie hebben we ontdekt  dat thuiswerken prima gaat. Wat begon als noodmaatregel gaat, naar het zich nu laat aanzien, een groot deel van ons toekomstige werkende leven veranderen

 

Jarenlang werd er al geroepen dat thuiswerken prima kan. Managers durfden het echter niet aan. Of het gebrek aan controle is om zorgen over de noodzakelije investeringen laat ik in het midden. Het ging ineens snel. Voor werk waar dat kan. Dat heeft grote voordelen, maar ook nadelen.  

 

Laat ik met het allergrootste voordeel beginnen. De flexibiliteit van thuiswerken heeft een einde gemaakt aan die vermaledijde kantoortuinen. Waar je de laatste jaren steeds meer collega’s met oordoppen in achter hun computers zag zitten, omdat er niet te werken viel. Iedere keer als ik weer een manager hoorde roepen dat de kantoortuin dé uitvinding was, moest ik denken aan de befaamde Ted Talk Why work does not happen at work. Het is een sociale werkplaats, maar in alle rust nadenken kwam er niet van.

 

Naast de voordelen dat vergaderingen veel efficiënter verlopen, we minder tijd tijd kwijt zijn in files en geld besparen aan huur, lunches en reiskosten, zijn er ook nadelen. Ik wil het even niet hebben over het gebrek aan creativiteit en de noodzaak van menselijk contact. Als belegger wil ik de beleggingsimplicaties aankaarten. De afgelopen zijn in meerdere beleggingscommissies bovengenoemde economische aspecten uitgebreid besproken. Een van de meetings was zelfs weer fysiek, fijn voor de horeca.

 

Wat ons opviel was dat de effecten op vastgoed onderbelicht zijn. De meeste rapporten die ik zag, gaan wel in op het feit dat bedrijven minder kantoorpanden nodig hebben. Leegstanden zullen dus toenemen. Open deurtje en (deels?) verwerkt in de beurskoersen. Een deel zal ook wel terugkomen. Mensen willen nu eenmaal samenwerken, uiteindelijk ook op aantrekkelijke locaties. De stedelijke centra blijven in trek.

 

En woningen dan? Je las over gekte op de koopmarkt in de grote steden en scheefwoners op de huurmarkt. Nu lees je over veranderende overdrachtsbelasting en huurbeperkingen. Maar nu je niet meer ‘verplicht’ alle dagen van de week in de kantoortuin door hoeft te brengen, kan je wel makkelijker buiten gaan wonen. Dat scheelt geld en je hoeft je kinderen niet meer overal met de bakfiets heen te brengen. Jammer voor huisjesmelkers en opportunistische vastgoedondernemers.

 

Kom mee naar buiten, allemaal! Ik heb nog wel iets voor u op het Hoogeland.  

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur
Contact met Roelof