juli 24, 2020

Inflatiegeest wil uit de fles

Voor het eerst in tijden verwachten beleggers een lichte stijging van de inflatie en dus draaien de financiële markten. Als u mijn columns de afgelopen weken heeft gelezen, dan weet u dat ik dit terecht vind. Het is pas de eerste zwenking, maar als deze doorzet moet u goed naar uw portefeuille kijken. En waarschijnlijk moet die overhoop.

 

De afgelopen weken heb ik het gehad over het oplopen van tekorten. En dat in tijden van financiële repressie vooral de spaarders moeten oppassen. Waarom? Omdat ik me zorgen maak over de terugkeer van inflatie. En ik ben niet de enige, als ik zo naar de financiële markten kijk.

 

Inflatieverwachtingen destilleren was altijd al lastig. Je moest dan verschillende obligaties vergelijken. En sommige landen (waaronder Nederland) geven weer geen voor inflatie gecorrigeerde obligaties (linkers genoemd) uit. Maar gelukkig is daar de swapmarkt waar je in inflatie kan handelen. En daar zien we dat de inflatie die beleggers op lange termijn verwachten in de Verenigde Staten al is opgelopen naar 1,6 procent. In Europa is dat nog maar 1,1 procent, maar ook dat is hoger dan een paar maanden geleden.

 

Inflatieverwachtingen worden dus hoger. Maar ze zijn nog lang niet in de buurt van de 2 procent doelstelling die centrale banken hanteren. Toch denk ik dat beleggers op moeten letten. Beleidsmakers hebben er geen moeite mee om de geldkraan langer open te houden. In de Verenigde Staten wordt al gezegd dat je, om op een gemiddelde van 2 procent te komen, je daar ook even boven moet blijven. En dan is de geest uit de fles…

 

En waar moet je met je geld heen als er inflatie komt? Reist u even mee terug naar 1968-1982, de laatste periode van echte inflatie. Aandelen hielden inflatie bij. Zeker aandelen van bedrijven die profiteerden van prijsdruk. Ofwel, bij de cyclische, goedkope waardeaandelen die niemand nu wil hebben, veert het elastiek terug. Verder natuurlijk grondstoffen. Het is geen toeval dat goud al bezig is aan een opmars. Obligaties wilt u dan zeker niet, tenzij ze inflatiegecorrigeerd zijn. Een gratis tip voor schatkistbewaarders: geef maar uit, die linkers. Wij kopen ze wel.

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur
Contact met een consultant