september 11, 2020

Bloemetjes aan de rand van het ravijn

 

Over een aantal weken mag ik als deskundige optreden in een discussie over nut en noodzaak van beleggingsprofielen. Als u ooit een beleggingsrekening hebt geopend kent u de vragen. Wat is uw doel? Uw horizon? Uw risicobereidheid? Vervolgens krijgt u een sticker opgeplakt: defensief, neutraal of offensief. Totaal achterhaald.

 

In de economische theorie is er een risicovrij rente en een risicopremie. Rente moet je zien als de tijdswaarde van geld. De risicopremie spreekt voor zich. Simpele theorie. Weerbarstige praktijk.

 

De rente staat al jaren op nul. Sparen is voor sukkels. Veilige beleggingen in staatsobligaties leveren niet eens voldoende op om de inflatie bij te houden. Als je ze niet aan zou moeten houden als buffer, zou je er niet in willen beleggen. En het theoretische verhaal negeert de rol van belastingen. In Nederland leven we al jaren in een fantasiewereld. De belastingdienst nam tot een aantal jaren terug nog aan dat iedereen makkelijk 4% beleggingsrendement kon halen over zijn vermogen. Dat werd belast. Nu wordt er wel een verschil gemaakt tussen sparen (0,1%) en beleggen (5,3%). Maar het getuigt niet van realitieitszin. 

 

U ziet de uitdaging vast wel? Als ik in beleggingscommissie een verwacht rendement van 5% langs zie komen, dan leggen we de vinger meteen op de zere plek. De enige manier om een (verwacht) rendement te maken - dat ook na belasting hoger is dan inflatie - is om veel, heel veel risico te nemen. Om de theorie terug te halen: om koopkracht op peil te houden en meer te kunnen consumeren, moet je dus echt op zoek naar de bloemetjes aan de rand van het ravijn.

 

Daar sta je dan als adviseur bij een financiële dienstverlener. Heb je met je goede gedrag netjes het intakegesprek gevoerd. Uitgelegd dat beleggingen fluctueren en een lange horizon helpt. De beleggingsmixen gepresenteerd die bij het risicoprofiel passen. En dan? Er is continu druk om de klant een iets hoger rendement voor te spiegelen. Wat niet gaat zonder meer risico te nemen.

 

Voor de druk verder opgevoerd wordt op beleggers (actiever omgaan met de portefeuille, andere beleggingscategorieën kiezen), en de riskmanagers in de stress schieten, moeten we ons afvragen of we aldoor richting dat ravijn willen. Kortom: het is tijd voor een nieuwe discussie over de verhouding tussen risico en rendement. Met realistische verwachtingen en nieuwe portefeuilles. Hoe? Dat vertel ik u op het seminar

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur
Contact met Roelof