October 23, 2020

Biden is beter voor beleggers

 

We hebben nog twee weken te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tijd om te kijken wat de markt liever heeft. De voorkeur van beleggers lijkt Democratisch blauw te zijn: logisch.

 

Ik kan me de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen nog goed herinneren. Toen ik ging slapen leek het Hillary Clinton te worden. Toen ik wakker werd was het Donald Trump. De financiële markten waren in paniek. Desondanks waren de afgelopen jaren, tot het begin van 2020 dan, niet echt dramatisch. Met kunst en vliegwerk (gratis geld en enorme stimuleringspakketten) lijkt 2020 zelfs nog enigszins positief te worden.

 

Maar wat zou goed beursnieuws zijn na de verkiezingen? Laat ik helder zijn. Beleggers prefereren blauw. En dat komt voor velen wellicht als een verrassing, want zijn republikeinen het bedrijfsleven niet beter gezind?

 

Eerst maar even de data. Als we het aandelenrendement op de S&P500-index onder democratische (blauw) en republikeinse (rood) presidenten vergelijken, dan valt op dat beurzen onder republikeinse residenten vaker rood kleuren. De zwaarste dagen voor beleggers waren onder Hoover (1930), Nixon en Ford (1970) en Bush (2001-2009). Nou weet ik genoeg van statistiek om te weten dat dit niet alles zegt. Maar het valt wel op. Wat ook opvalt is dat de economische groei bij democratische presidenten bijna een procent hoger was en de inflatie een klein beetje. Overheidstekorten ontliepen elkaar echter niets.

 

Er wordt al druk gespeculeerd over wat beter is, Donald Trump of Joe Biden? Een tweede termijn Trump is meer pro business, lage belastingen en meer deregulering. Maar ook meer deglobalisering en polarisatie. Onder een presidentschap van Joe Biden neemt de invloed van de politiek op de economie toe. Hogere belastingen zijn onvermijdelijk, regulering komt terug en naast stimulering van groei komt er ook meer herverdeling. Spanningen in de verhouding met de Verenigde Staten zullen minder politiek-economisch zijn en meer gericht op mensenrechten en klimaat.

 

De fijnproever onder u zal opmerken dat het ook uitmaakt hoe de balans in de Senaat uitvalt en wat centrale banken doen. De purist zal toevoegen dat het ook om waarderingen gaat. Allemaal waar. Maar als columnist moet je stelling nemen. Ik zet in op blauw. Meer overheidsbemoeienis, hogere groei en iets meer inflatie. Zoals ik hier vorige maand stelde, is dat dan de langverwachte draai van dure groeiaandelen naar ondergewaardeerde cyclische sectoren. Beroemde laatste woorden ...

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur

Contact met Roelof