augustus 07, 2020

Beleggers blij ondanks winstval bedrijven

 

Slecht, maar beter dan verwacht. Zo kan je de winsten die tot nu toe zijn gerapporteerd omschrijven. Meer dan de helft van de bedrijven in Europa en de Verenigde Staten hebben laten zien dat het tweede kwartaal niet zo verschrikkelijk was als gevreesd. De horde lag wel laag, heel laag. Ik denk dan ook niet dat dit koersherstel bestendig is

 

Ik lever mijn columns voor vrijdag aan op donderdagmiddag. En heel soms gebeurt er op donderdagavond nog iets. Zo ook vorige week, toen ik kritisch schreef over de verhoren van technologiebedrijven. Zal je altijd zien. Publiceren ze blowout winstcijfers. Omzetgroei, marges en winsten, allemaal beter dan verwacht.

 

Drie weken geleden had ik het over de lage horde die bedrijven dit kwartaal moeten nemen om aan de verwachtingen van beleggers te voldoen. Het is een bekend verschijnsel dat bedrijven – gemiddeld genomen – betere winstcijfers laten zien dan voorspeld.

 

Maar het percentage dat positief verrast is nu wel heel erg groot. Meer dan 80% van de beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten en boven de 60% in Europa. Ongekende cijfers, die eigenlijk alleen de bizar lage verwachtingen aantonen. Want de winsten kelderen. Grofweg een kwart tot een derde, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.  

 

Ik ben dus niet onder de indruk van de ‘prestaties’ dit kwartaal, maar vooral geïnteresseerd in de vraag of bedrijven weer willen investeren en wanneer ze mensen gaan aannemen. Dat geeft herstel echt handen en voeten. De bedrijven die met enig ‘optimisme’ iets durven te zeggen over de toekomst zijn op de vingers van één hand te tellen. Het merendeel is wel iets positiever over de toekomst. Maar vanaf een lage basis. En het mes gaat nog steeds in het dividend.  

 

Vooralsnog is dit koersherstel niets meer dan een reactie op de manische depressie eerder dit jaar. De recessie was kort en diep. Het herstel nog fragiel en onzeker. Koersen worden grotendeels gedreven door een gebrek aan alternatieven om rendement te maken.

Maakt u zich al zorgen over de rente? Dat hoeft wat mij betreft niet, ik denk dat die nog heel lang laag blijft. Daar zal ik binnenkort weer een column aan wijden.  

Roelof Salomons
Roelof Salomons
Investment Adviseur
Contact met Roelof