maart 05, 2020


COVID-19 heeft zich van half maart, het lijkt wel in een nog sneller tempo over de hele wereld verspreid en ondertussen door de Wereldgezondheidsorganisatie tot een wereldwijde pandemie verklaard. Dit veroorzaakt een ernstige schok voor de wereldeconomie en zal de meeste economieën in een diepe recessie brengen. De financiële markten hebben gereageerd met een enorme daling van de aandelen, een stijging van de creditspreads en een vlucht naar de veiligheid van staatsobligaties.

 

Regeringen en centrale banken zullen alles in het werk stellen om bedrijven en consumenten ondersteuning bieden tijdens deze pandemie, zodat beide partijen kunnen bij dragen en deel uit maken van een sterk herstel. Of alle inspanningen slagen en hoe snel de pandemie onder controle wordt gebracht, zal grotendeels het pad voor de financiële markten bepalen.

 


We blijven de situatie volgen, maar op dit moment hebben we geen uitgesproken mening over de timing van enig herstel of zelfs wanneer deze huidige volatiele omgeving zal eindigen. We blijven daarom neutraal op risicomarkten in het algemeen, met een voorkeur voor het aanhouden van contant geld, of cashachtige beleggingen, in vergelijking met defensieve activa, aangezien we van mening zijn dat traditionele veilige havens zoals staatsobligaties momenteel extreem rijk worden gewaardeerd.