Pensioenuitdagingen in beeld
67 wordt 68

De pensioenrichtleeftijd, een uitgangspunt voor het bepalen van de fiscaal maximale pensioenregeling, gaat vanaf 2018 omhoog van 67 naar 68. De AOW leeftijd wordt vanaf 2022 verhoogd van 67 naar 67 en drie maanden. Dat heeft het kabinet gisteren bekend gemaakt. Beide maatregelen zijn wettelijke ‘automatische verhogingen’, als gevolg van een hogere levensverwachting bij 65 die door het CBS is bekend gemaakt. De stijging van de AOW-leeftijd komt bovenop de al geplande verhoging van de AOW naar 66 in 2018 en naar 67 in 2021.

Wat houdt dit precies in?


Pensioen kan goedkoper door verhoging van de richtleeftijd. De nieuwe pensioenrichtleeftijd betekent dat pensioenregelingen voor de nieuwe opbouw in 2018 fiscaal gezien in principe moeten mikken op een pensioenleeftijd van 68 jaar. Pensioenfondsen moeten hun regelingen hieraan aanpassen. Actuaris Marc Heemskerk (Mercer) verwacht dat pensioenfondsen en sociale partners dit zullen aangrijpen om hun regelingen goedkoper te maken, gezien de opwaartse druk op de premie door de lage rente. Zo maakte PGB maandag bekend de premie met 2,5%-punt te moeten verhogen. Heemskerk: ‘Als je een jaar korter pensioen uitkeert, scheelt dat ongeveer 6 à 7% op de premie.’ De premie als percentage van de grondslag zou dan in de orde van 1,5%-punt lager kunnen. Pensioenfondsen kunnen als alternatief ook de premie niet laten stijgen, om via de hogere pensioenrichtleeftijd hun premiedekkingsgraad op te vijzelen. Bij de laatste verhoging van de pensioenrichtleeftijd, van 65 naar 67 per 1 januari 2014, heeft een groep pensioenfondsen nog een tijdje gewacht met de verhoging, soms tot 2016 of 2017. Zolang andere elementen in de regeling nog niet fiscaal maximaal zijn, zoals het opbouwpercentage, mag dat. Heemskerk verwacht niet dit scenario zich gaat herhalen. ‘Die drive naar fiscale maximering zie je niet meer zo, nu pensioen opbouwen zo duur is geworden.’ (pensioen.com, Pensioenrichtleeftijd en AOW-leeftijd omhoog).

Verdere overwegingen en advies van Mercer


Zoals gezegd kan deze wet ook gevolgen hebben voor uw pensioenregeling en -kosten. Bij de overwegingen die u moet maken en de implementatie van deze wetgeving kan uw Mercer consultant u goed helpen. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen.  

Meer weten over deze of andere wetswijzigingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.

*Verplicht veld