Global Pension Index 2019: Nederland heeft nog altijd beste pensioenstelsel

473641524

Nederland beste pensioenstelstel

Het Nederlandse pensioenstelsel staat dit jaar weer op nummer 1, ondanks de dreigende pensioenkortingen. Dat blijkt uit Merlborne Mercer Global Pension Index 2019. Nederland wordt net als vorig jaar op de voet gevolgd door Denemarken. Nieuwkomer in de top 3 is Australië, die stuivertje heeft gewisseld met Finland dat vorige jaar nog op de derde plaats stond. 

In de Global Pension Index worden pensioenstelsels van 37 landen getoetst op toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. In 2019 zijn er drie nieuwe landen aan de index toegevoegd: de Filipijnen, Thailand en Turkije. Hierdoor dekt het onderzoek nu bijna twee derde (63%) van de wereldbevolking. Alleen Nederland en Denemarken krijgen met hun pensioenstelsel de A-status. Marc Heemskerk, pensioen expert bij Mercer Nederland: ‘Er is het afgelopen jaar veel te doen om het pensioenstelsel in Nederland. Zeker nu het nieuwe akkoord er is en de nieuwe pensioenwet er aan zit te komen. We zijn met elkaar kritisch, en dat is ook goed want alleen dan kun je de kwaliteit blijven borgen. Maar soms is het goed om door dit soort onderzoeken je zegeningen te koesteren en te beseffen dat we het wereldwijd gezien erg goed voor elkaar hebben.’

Nederland groeit ten opzichten van vorig jaar
Nederland scoort op toereikendheid 78.5 van de 100 punten, duurzaamheid 78.3 en voor integriteit  maar liefst 88.9. Voor alle categorieën betekent die uitslag een plek in de top 3. De overall score van Nederland is 81.0 punten, 0.7 hoger in vergelijking met vorig jaar. Volgens het onderzoek kan Nederland nog hoger scoren door het reduceren van schulden bij huishoudens en het verhogen van de arbeidsparticipatie onder ouderen naarmate de levensverwachting stijgt. ‘De hoge huishoudelijke schulden van Nederland zijn opvallend, net als in Denemarken overigens. Goed gevulde pensioenpotten brengen klaarblijkelijk meer vertrouwen om schulden aan te gaan, waarvan hypotheekschuld verreweg de grootste schuld is.,’ aldus Heemskerk. 

 

LEER MEER >>