Onderzoek
MERCER QUALITY OF LIVING 2017: Amsterdam op plaats 12 van meest leefbare stad ter wereld

 

  • Wenen wederom meest leefbare stad ter wereld, Bagdad minst
  • Amsterdam op plek 22 op ranglijst beste infrastructuur

 

Amsterdam staat op plaats 12 op de ranglijst van best leefbare wereldsteden, zo blijkt uit het 19e Quality of Living Survey van adviesbureau Mercer. Daarmee is Amsterdam qua leefbaarheid één plek gedaald in de ranking ten opzichte van vorig jaar. Dit komt door de komst van een nieuwe stad op de ranglijst: Basel. Wenen is net zoals vorig jaar de meest leefbare wereldstad, Bagdad blijft de hekkensluiter op plaats 231. Brussel daalde van plaats 21 naar 27. Ook onderzocht Mercer de infrastructuur in wereldsteden: Singapore heeft de beste infrastructuur, Port Au Prince de slechtste. Amsterdam staat op plek 22.

De kwaliteit van leven in West-Europese steden blijft onverminderd de hoogste ter wereld, ondanks politieke en economische wrijving. Maar liefst 8 steden in de top 10 liggen in West-Europa. Nieuw in de ranglijst is de Zwitserse stad Basel, die meteen de top 10 binnenkomt. De opvallendste veranderingen in de lijst zijn Brussel - die 6 plaatsen daalde naar plek 27, onder andere door de terroristische aanslagen van het afgelopen jaar – en Istanbul – van 122 naar 133. Reden: de ernstige politieke onrust in het land. Praag is met zijn plek 69 opnieuw de best leefbare stad van Centraal- en Oost-Europa en Kiev (174), Tirana (176), en Minsk (198) zijn, net als in 2016, de laagst scorende Europese steden.

 

 

 

De top 10 meest leefbare steden ter wereld


1

Wenen

Oostenrijk

2

Zurich

Zwitserland

3

Auckland

Nieuw Zeeland

4

München

Duitsland

5

Vancouver

Canada

6

Düsseldorf

Duitsland

7

Frankfurt

Duitsland

8

Genève

Zwitserland

9

Kopenhagen

Denemarken

10

Sydney

Australië

 

Basel

Zwitserland

Ellen Van Arenthals, Mobility Consultant Benelux, bij Mercer: ‘Economische instabiliteit, sociale onrust en toenemende politieke onrust dragen bij aan de – vaak complexe - uitdaging voor multinationals om de kwaliteit van het leven voor hun buitenlandse arbeidskrachten vast te stellen. Op basis van de informatie uit het onderzoek stellen de werkgevers een bijpassende compensatie vast voor de medewerkers. Tevens geeft het hen inzicht in de vaak gevoelige operationele omgeving waar hun medewerkers mee te maken hebben in het buitenland. Vooral in onzekere tijden is het van belang dat organisaties die zich in het buitenland willen vestigen een compleet beeld hebben van de stad, zodat ze inzicht hebben in de levensvatbaarheid van de omgeving waar ze hun personeel gaan vestigen.’

Ranglijst beste infrastructuur: vier Duitse steden in top 10, Bagdad onderaan


Mercer bracht voor de volledige Quality of Living ranglijst ook de infrastructuur van wereldsteden in kaart. Net zoals in het overzicht van meest leefbare steden voeren Europese steden ook deze lijst aan, waarbij Duitsland met vier steden in de top 10 aanwezig is. Op nummer 1 staat Singapore, gevolg door Frankfurt en München. Bagdad staat ook in deze lijst onderaan. De score is bepaald op basis van de aanwezigheid van elektriciteit, drinkwater, telefoon- en e-mailservices, openbaar vervoer, de mate van verkeersopstoppingen en het aan bod van internationale vluchten.

‘Amsterdam scoort op bijna alle punten uitstekend, behalve op de mate van verkeersopstoppingen. Het fileprobleem zorgt ervoor dat de stad op plek 22 in de lijst voor infrastructuur staat. Door dit probleem aan te pakken, zal Amsterdam aantrekkelijker worden voor buitenlandse organisaties. Het succes van buitenlandse opdrachten wordt namelijk beïnvloed door zaken als het gemak van reizen en communicatie, sanitaire normen, persoonlijke veiligheid en de toegang tot openbare diensten. Een goed ontwikkelde infrastructuur kan daarnaast een belangrijk concurrentievoordeel opleveren om multinationals, talent en buitenlandse investeringen aan te trekken,’ aldus Van Arenthals.

Over de Mercer Worldwide Quality of Living Survey


De Mercer Worldwide Quality of Living Survey is een jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde leefbaarheid van steden. De data werd tussen september en november 2016 geanalyseerd en regelmatig geüpdatet om veranderende omstandigheden te accommoderen. Elke stad wordt beoordeeld op 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. Daarmee krijgen de steden een objectieve score, zodat ze kunnen worden vergeleken. De steden worden afgezet tegen New York als basisstad met een score van 100. Het onderzoek beslaat in totaal 450 steden en helpt overheden en grote bedrijven om werknemers op internationale opdrachten te plaatsen. De uitkomsten worden gebruikt door werkgevers (om werknemers te compenseren) en overheden (om verbeterbeleid op te baseren).