Onderzoek
MERCER QUALITY OF LIVING 2016: AMSTERDAM OP PLAATS 16 VAN VEILIGSTE STEDEN TER WERELD
  • Evenals in 2015 Amsterdam op 10 na meest leefbare wereldstad
  • Wenen wederom meest leefbare stad ter wereld, Bagdad minst
  • Luxemburg veiligste wereldstad, Bagdad onveiligst
  • Duitsland 3 keer in top 10 meest leefbare wereldsteden

Amsterdam siert voor het derde jaar op rij plaats 11 op de ranglijst van best leefbare wereldsteden, zo blijkt uit het 18e Quality of Living Survey van adviesbureau Mercer. Wenen is net zoals vorig jaar de meest leefbare wereldstad, Bagdad is de hekkensluiter op plaats 230. Parijs daalde in 2016 van plaats 27 naar 37. Dit jaar onderzocht Mercer voor het eerst ook de persoonlijke veiligheid in wereldsteden: Luxemburg is het veiligst, Amsterdam staat op plaats 16.

Ondanks recente veiligheidsissues en sociale en economische onrust, is de kwaliteit van leven in West Europese steden nog steeds een van de hoogste ter wereld. De opvallendste verandering in de top 50 is Parijs, de enige stad in de gehele ranglijst die 10 plaatsen daalde (van 27 naar 37). Met plaats 69 is Praag de best leefbare stad van Centraal en Oost Europa. Kiev (176), Tirana (179), en Minsk (190) zijn de laagst scorende Europese steden.

De leefbaarheid van steden en dan met name persoonlijke veiligheid, is een belangrijke factor die bepaalt of multinationals expats naar het buitenland zenden. Daarbij heeft het impact op de vergoeding die expats ontvangen. ‘Verhoogde binnenlandse en wereldwijde veiligheidsdreigingen, vluchtelingenstromen en sociale onrust in belangrijke zakencentra in de wereld zijn elementen die het nog complexer maken om als multinational de veiligheid en gezondheid van je expats in te schatten’, zegt Ellen Arenthals van Mercer. ‘Het is daarom belangrijk om op basis van accurate data en onderzoek te bepalen hoe je de levenstandaard en veiligheid van je werknemers in verschillende wereldsteden correct compenseert.’

De top 10 meest leefbare steden ter wereld


1

Wenen

Oostenrijk

2

Zurich

Zwitserland

3

Auckland

Nieuw Zeeland

4

München

Duitsland

5

Vancouver

Canada

6

Düsseldorf

Duitsland

7

Frankfurt

Duitsland

8

Genève

Zwitserland

9

Kopenhagen

Denemarken

10

Sydney

Australië

Ranglijst persoonlijke veiligheid: Duitse steden scoren goed, Parijs en Londen laag

Mercer bracht voor de volledige Quality of Living ranglijst dit jaar ook de persoonlijke veiligheid in kaart. De score wordt bepaald op basis van binnenlandse stabiliteit, criminaliteitscijfers, de lokale rechtshandhaving en de relatie van het betreffende land met andere landen. Ook hier voeren Europese steden de lijst aan. Luxemburg staat op één; Bern, Helsinki en Zurich allen op plaats twee en Wenen op drie. Genève en Stockholm delen de zesde plaats in de ranglijst, Kopenhagen, Düsseldorf, Frankfurt, München en Nürnberg delen plaats elf. Amsterdam staat op plaats zestien.

Door de terroristische aanslagen en sociale onrust scoort een aantal Europese steden opvallend minder goed, zoals Parijs (71), Londen (72) en Madrid (84). Met plaats 124 is Athene de onveiligste stad in West Europa. Bagdad (230) en Damascus (229) zijn de hekkensluiters van de ranglijst.

‘Gezien alle macro-economische ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat werkgevers hun expats en families goed verzorgen. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van retentie- en talentmanagement van multinationals,’ aldus Arenthals. ‘Om de gezondheid en veiligheid van werknemers en hun families in het buitenland te garanderen, investeren werkgevers onder meer in goede huisvesting, veiligheidsprogramma’s, evacuatiemaatregelen en medische zorg. Ook komen daar vaak nog veiligheidstrainingen en bewaakte kantooromgevingen bij.’

Noord Amerika en Zuidoost Azië


De kwaliteit van leven voor expats blijft hoog in Noord-Amerika. Canadese steden domineren de top van de lijst. Vancouver (5) staat het hoogste, gevolgd door Toronto (15) en Ottawa (17). In de Verenigde Staten wordt San Francisco (28) het hoogst gewaardeerd, gevolgd door Boston (34), Honolulu (35), Chicago (43), en New York (44).

Van de bekende steden in Zuidoost Azië scoort Singapore (26) het beste, daarna Kuala Lumpur (86), Bangkok (129), Manila (136), en Jakarta (142).

Over de Mercer Worldwide Quality of Living Survey


De Mercer Worldwide Quality of Living Survey is een jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde leefbaarheid van steden. De data werd tussen september en november 2015 geanalyseerd en regelmatig geüpdated om veranderende omstandigheden te accommoderen. Elke stad wordt beoordeeld op 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. Daarmee krijgen de steden een objectieve score, zodat ze kunnen worden vergeleken. De steden worden afgezet tegen New York als basisstad met een score van 100. Het onderzoek beslaat in totaal 450 steden en helpt overheden en grote bedrijven om werknemers op internationale opdrachten te plaatsen. De uitkomsten worden gebruikt door werkgevers (om werknemers te compenseren) en overheden (om verbeterbeleid op te baseren).