Onderzoek
MERCER COST OF LIVING 2017: Levensonderhoud in Amsterdam minder duur voor expats

Amsterdam is 21 plekken gedaald op de lijst van de duurste steden ter wereld, van plek 64 naar 85. In Europa is de hoofdstad op dezelfde plaats 12 als vorig jaar geëindigd. De Angolese hoofdstad Luanda staat opnieuw op nummer 1, nadat het vorig jaar zijn plaats moest afstaan aan Hong Kong. De goedkoopste stad ter wereld is de hoofdstad van Tunesië: Tunis. Dat blijkt uit het 23e Cost of Living onderzoek van HR-dienstverlener Mercer.  Dat blijkt uit ons 23e Cost of Living onderzoek.

Het jaarlijkse Cost of Living vergelijkt de lokale prijzen van meer dan 200 goederen en diensten, zoals woonkosten, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke goederen en entertainment. Daarbij wordt gekeken naar alledaagse zaken zoals de prijs van een liter halfvolle melk of een bioscoopkaartje, maar ook naar huurprijzen en de prijs van veiligheid. Multinationals en overheden gebruiken de informatie uit het onderzoek om hun beloningsbeleid en arbeidsvoorwaarden vast te stellen. 

Amsterdam daalt sterk in lijst

De enorme daling van Amsterdam in de ranglijst is volgens Ellen van Arenthals, Mobility Consultant bij Mercer, logisch te verklaren: ‘De euro is minder waard geworden ten opzichte van de Amerikaanse dollar en dit heeft invloed op de kosten voor het levensonderhoud van expats in Nederland. Organisaties, met een sterkere valuta dan de euro, zijn nu minder geld kwijt om hun werknemers naar Nederland uit te zenden. Dit maakt Amsterdam ook aantrekkelijker voor toeristen.’

Europese steden dalen door de verzwakte valutawaarde

Er staan 3 Europese steden in de top 10, allen gelegen in Zwitserland. Zurich (4) is nog steeds de duurste stad van Europa, gevolgd door Geneve (7) en Bern (10). In de rest van Europa daalden veel juist steden op de ranglijst: zo zakte Londen (30) 13 plaatsen en ook het Engelse Aberdeen (van 85 naar 146) en Birmingham (van 96 naar 147) daalden het afgelopen jaar enorm. De reden is de dalende valutawaarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar, nadat de Britten voor de Brexit stemden. ‘Ondanks de matige prijsstijgingen in de meeste Europese steden, zijn de Europese valuta’s verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Hierdoor zijn veel Europese steden op de ranglijst gedaald. Ook zijn andere factoren, zoals de economie in de Eurozone, van invloed op de plek van de Europese steden op de ranglijst,’ aldus van Arenthals. Moskou (14) steeg dit jaar 53 plaatsen en St. Petersburg (36) zelfs 116. Dit komt onder andere door de sterke stijging van de Russische roebel ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de kosten van de goederen en diensten.

Multinationals focussen zich op mobiele personeelsbestanden

Mobiliteit is een kerncomponent geworden van de talentstrategie van multinationals. Om het groeiende aantal internationale werknemers te ondersteunen, richten organisaties zich op het evalueren van opdrachten vanuit een cultureel perspectief. Daarnaast passen ze hun beloningen aan om de concurrentie voor te blijven. Gezien de uitdagingen waar de organisaties tegenaan lopen, doen ze er alles aan om hun werknemers te ondersteunen. Volgens het Global Talent Trends onderzoek van Mercer zijn eerlijke en concurrerende lonen en promotiekansen topprioriteiten voor medewerkers, wat nauwelijks verrassend is gezien het huidige klimaat van onzekerheid en verandering. Multinationals beoordelen daarom de kosten van expats voor hun internationale werknemers zorgvuldig. Factoren zoals instabiliteit van de woningmarkt en de inflatie voor goederen en diensten dragen bij aan de totale kosten voor werkgevers die zaken doen in het buiteland.

‘Globalisering van de markt is goed vastgelegd bij veel bedrijven die internationaal actief zijn. Zij promoten internationale opdrachten om de ervaring van toekomstige managers te verbeteren’, aldus van Arenthals. ‘Er zijn tal van persoonlijke en organisatorische voordelen om werknemers naar het buitenland te sturen voor een opdracht, of het nu gaat om lange of korte termijn opdrachten. Denk aan loopbaanontwikkeling door internationale werkervaring, het creëren en veranderen van vaardigheden en het herverdelen van bepaalde middelen.’

De top 10 duurste steden ter wereld


1

Luanda

Angola

2

Hong Kong

Hong Kong

3

Tokyo

Japan

4

Zürich

Zwitserland

5

Singapore

Singapore

6

Seoul

South Korea

7

Genève

Zwitserland

8

Shanghai

China

9

New York City

United States

10

Bern

Zwitzerland

De top 10 goedkoopste steden ter wereld


200

Minsk

Belarus

201

Karachi

Pakistan

201

Sarajevo

Bosnie en Herzegovina

203

Monterrey

Mexico

204

Tblisi

Georgia

205

Blantyre

Malawi

206

Windhoek

Namibia

207

Skopje

Macedonia

208

Bishek

Kyrgyzstan

209

Tunis

Tunesië

Contact
Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
*Verplicht veld