Onderzoek
MERCER COST OF LIVING 2016: Amsterdam net buiten top 10 duurste Europese steden

Amsterdam stijgt iets op de lijst van duurste wereldsteden, namelijk van de 69e naar de 64e plaats. Van alle Europese steden bezet de hoofdstad een gedeelde 12e plaats. Het Angolese Luanda staat voor het eerst in jaren niet op 1: het heeft zijn plaats afgestaan aan Hong Kong. Dat blijkt uit ons 22e Cost of Living onderzoek.

Het jaarlijkse Cost of Living vergelijkt de lokale prijzen van meer dan 200 goederen en diensten, zoals woonkosten, vervoer, voeding, kleding, huishoudelijke goederen en entertainment. Daarbij wordt gekeken naar alledaagse zaken zoals de prijs van een liter halfvolle melk of een bioscoopkaartje, maar ook naar huurprijzen en  de prijs van veiligheid. Multinationals en overheden gebruiken de informatie uit het onderzoek om hun beloningsbeleid en arbeidsvoorwaarden vast te stellen.

Zwitserland veruit koploper in Europa

Binnen Europa moeten werkgevers vooral in de buidel tasten als ze mensen willen plaatsen in Zwitserland. Ellen van Arenthals, Mobility Consultant Benelux bij Mercer: ‘De 3 duurste steden van Europa zijn Zürich, Geneve en Bern. Zürich en Geneve zitten zelfs in de top 10 van de wereld. Overigens zijn de Zwitserse steden wel iets gezakt doordat het onderzoek wordt gemeten in dollars, en de Zwitserse Frank iets is verzwakt. Andere Europese steden bleven relatief stabiel. Ook dat heeft een valuta-oorzaak: de Euro en de Dollar zijn ten opzichte van elkaar weinig veranderd.’ Het opkrabbelen van Amsterdam valt in het niet bij de daling van 30 plaatsen in 2015. In internationaal opzicht is Amsterdam vooral goedkoop op het gebied van dagelijkse boodschappen. Daar staat tegenover dat de prijzen van vervoer, zoals de kosten van een auto, aan de hoge kant zijn. 

Amerikaanse steden stijgen

Door de sterke dollar en de daling van veel andere steden zijn Amerikaanse steden licht gestegen. New York steeg met 5 plaatsen naar nummer 11. Ook San Francisco (steeg 11 plaatsen naar 26) en Los Angeles (steeg 9 plaatsen naar 27) lieten een stijgende lijn zien.

Hong Kong duurste in Azië en de wereld

Dit jaar is het voor het eerst dat Hong Kong de wereldranglijst aanvoert. Singapore staat net als vorig jaar op 4. Shanghai (7) en Beijing (10) volgen. Afrikaanse steden staan hoog in de wereldwijde top 10. Luanda (Angola, 2) is daarbij de duurste, gevolgd door Kinshasa (6) en N’Djhamena (9, Tsjaad). In het Midden Oosten zijn de duurste steden Tel Aviv (19), Dubai (21) en Abu Dhabi (25). In Latijns Amerika is Buenos Aires (41) de duurste stad, ook al daalde de stad met 22 plaatsen ten opzichte van 2015. San Juan (67, Puerto Rico) staat op de tweede plaats.

Expats worden belangrijker, maar ook minder riant beloond

Voor werkgevers worden expats steeds belangrijker. Dat komt doordat het voor grote bedrijven lastiger wordt om lokaal het personeel te vinden dat ze nodig hebben om internationaal te kunnen concurreren. Van Arenthals: ‘Nieuwe technologie kan daar niet tegenop. Dus zien we dat expats een belangrijker onderdeel worden van de bedrijfsstrategie van multinationals. Dat gezegd hebbende zien we ook dat er fanatieker wordt gekeken naar het kostenaspect van het expat-bestaan. In de salariëring van veel expats zie je terug dat de economische groei veelal achterblijft en dat markten volatiel zijn. Ze doen hun uiterste best om de data uit verschillende landen naast elkaar te leggen om ervoor te zorgen dat ze expats niet te weinig, maar zeker ook niet te veel betalen.’

De top 10 duurste steden ter wereld


1

Hong Kong

Hong Kong

2

Luanda

Angola

3

Zurich

Zwitserland

4

Singapore

Singapore

5

Tokyo

Japan

6

Kinshasa

Democratische Republie Congo
7

Shanghai

China

8

Genève

Zwitserland

9

N'Djamena

Tsjaad

10

Beijing

China

De top 10 goedkoopste steden ter wereld


200

Lusaka

Zambia

201

Gaborone

Botswana

202

Karachi

Pakistan

203

Tunis

Tunesië

204

Minsk

Wit-Rusland

205

Johannesburg

Zuid-Afrika
206

Blantyre

Malaw

207

Bishkek

Kirgizië

208

Kaapstad

Zuid-Afrika

209

Windhoek

Namibië

Contact
Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
*Verplicht veld