Onderzoek naar maaltijdvoorzieningen als arbeidsvoorwaarde 

Mand met groenten 263046612

Welke maaltijdvoorzieningen hebben werkgevers geregeld. En, hoe kijken werknemers hier tegenaan?

Liefde gaat nog steeds door de maag 

Bieden van secundaire arbeidsvoorwaarden is voor werkgevers belangrijker dan ooit. Als werkgever wil je immers aantrekkelijk zijn voor nieuw talent en dat blijven voor huidige werknemers. Maar, hoe belangrijk zijn maaltijdvoorzieningen volgens werknemers? En wat hebben werkgevers eigenlijk al geregeld? In samenwerking met Thuisbezorgd.nl hebben we hier onderzoek gedaan in Duitsland, Polen, België en uiteraard Nederland. 

Wat blijkt, in Nederland hechten veel werknemers waarde aan maaltijdvoorzieningen (50%). En minstens zo belangrijk, zij zijn van mening dat zo’n voorziening bijdraagt aan hun welzijn. Toch blijkt dat nog maar 20% een vorm van maaltijdvoorziening ontvangt. Een groot verschil als je dit vergelijkt met onze Zuiderburen, waar bijna de helft (43%) van de werknemers gebruik kan maken van een maaltijdvergoeding.

Eigen keuzes en flexibiliteit

Werknemers in Nederland ontvangen liever een vergoeding voor een maaltijd naar keuze (59%), dan dat ze een gratis maaltijd van de werkgever krijgen (20%). Deze resultaten sluiten aan bij de trend die we in het bredere arbeidsvoorwaardenlandschap zien sinds Covid-19. Flexibiliteit en eigen keuzes maken zijn en blijven belangrijk.  

Toch kan het huidige beleid, rond maaltijdvoorzieningen van organisaties, beter afgestemd worden op de huidige realiteit van hybride werken. Slechts 24% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat zij maaltijdvergoedingen ontvangen die het hybride werken ondersteunt. Een opmerkelijk contrast met de manier waarop werken op afstand of hybride werken op grote schaal is geïmplementeerd bij organisaties in Nederland.

Deze resultaten geven aan dat er op dit gebied voor werkgevers nog veel voordeel te behalen is. Door de wensen van werknemers te integreren in een flexibel en persoonlijk arbeidsvoorwaardenpakket, heb je de kans om jezelf als werkgever te onderscheiden in deze krappe arbeidsmarkt.
Bartjan Willenborg
Hoewel de Nederlandse eetcultuur op kantoor op het eerste gezicht vrij beperkt lijkt, geven werknemers aan dat zij veel waarde hechten aan maaltijdvoorzieningen als secundaire arbeidsvoorwaarde. We merken dat veel bedrijven na de coronapandemie hun beleid op het gebied van maaltijdvoorzieningen heroverwegen.
Imad Qutob

Sr. Director Corporate Solutions bij Thuisbezorgd.nl

Gerelateerde oplossingen
    Gerelateerde inzichten