Jacco Maters in het Fondsnieuws over Mercer’s investment solutions

Mercer Investments Solutions, een onderdeel van de gelijknamige Amerikaanse consultant, heeft het 'beheerd vermogen' van zijn fiduciaire beheeroplossingen in één jaar tijd zien stijgen van 140 naar 213 miljard dollar. 

Deze beheeroplossing is bestemd voor klanten die hun beleggingsbesluiten geheel of gedeeltelijk willen delegeren. Behalve strategisch allocatieadvies op maat biedt Mercer Investments ook portefeuilletoezicht en een investment governance model.

'Ongelooflijk inhoudelijk en leerzaam'

Jacco Maters, de voormalige topman van Delta Lloyd Asset Management, is vorig jaar aangetrokken door Mercer en verantwoordelijk voor de Wealth Business. In dit onderdeel zijn alle activiteiten rondom beleggingsadvisering voor institutionele beleggers ondergebracht.

Maters zegt in een gesprek met Fondsnieuws het zeer naar de zin te hebben. 'Ongelooflijk inhoudelijk en leerzaam is het hier. Met zoveel kwalitatief hoogwaardige specialisten tegelijkertijd heb ik nog nooit gewerkt.' 

Mercer is onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Marsh & McLennan Companies waar 57.000 mensen werken; Mercer houdt zich hoofdzakelijk met de pensioenwereld bezig, maar adviseert ook verzekeraars, wealth managers, stichtingen etc.  Wealth Business, het onderdeel waar Maters actief voor is, bedient 3300 partijen van advies, waaronder 440 fiduciaire klanten. 'En deze lijst wordt alsmaar langer,' zegt hij. 

'Booking.com van financiële wereld'

'Je kunt ons zien als de Booking.com voor de financiële wereld. Wij selecteren managers voor onze klanten. De opbrengst van die onderhandeling geven we 1 op 1 door aan onze klanten. Daarnaast rekenen we een separate fee door, dat maakt het voor onze klanten zeer transparant. Doordat we op wereldwijde schaal opereren kan bijna niemand dat goedkoper doen dan wij.' 

Maters wijst erop dat Mercer de fees fors omlaag weet te krijgen dankzij zijn schaal (11.000 miljard dollar onder advies) . Zo wordt volgens het huis normaal gesproken voor een actieve wereldwijde aandelenstrategie 0,75 procent gevraagd, maar door bemiddeling van Mercer kan dit fors worden teruggebracht. In sommige gevallen kan een kostenbesparing worden gerealiseerd van wel meer dan 75 procent. 

De selectie geschiedt mede op basis van de Global Investment Manager Database (GIMD), waardoor Mercer inzage heeft in meer dan 5500 fondsbeheerders en 27.000 beleggingsstrategieën. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de onderzoeksnotities van Mercer, analyses en toekomstgerichte ratings. 

Hierdoor kunnen beleggers strategieën bekijken en krijgen ze bovendien gedetailleerde informatie die zij nodig hebben om weloverwogen besluiten te nemen.

Op basis hiervan, zegt Maters, worden fondsen en fondsmanagers geselecteerd voor fiduciair (dat wil zeggen gedelegeerd) beheer. 'We zijn nadrukkelijk geen assetmanager, dat wil zeggen fiduciair in de traditionele zin van het woord. Wij selecteren zelf geen aandelen en obligaties, we willen ons niet scharen in het rijtje van fiduciairen, zoals NN IP, Robeco en BlackRock. Wij zijn een researchhuis die onze best ideas over managers via ons platform aanbieden aan onze klanten.' 

Maters stelt dat marktpartijen in toenemende mate hiervan gebruik maken, omdat ze de expertise niet of in onvoldoende mate zelf in huis hebben of dat ze de risico's te groot vinden. Fondsen kunnen door klanten ook als white label worden gebruikt. 

De complexiteit en de afhankelijkheden waarmee rekening moet worden gehouden bij beleggingsbeslissingen nemen elk jaar exponentieel toe. Voor het effectief beheren en laten groeien van beleggingen is een hoge mate van zorgvuldigheid en specialisatie vereist, oordeelt Maters. 'In reactie op deze ontwikkelingen zijn er verschillende investment governance modellen ontwikkeld welke zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld door de veranderende wensen van onze klanten en wij hebben hierop ingespeeld.'

'Expertiseniveau moeilijk te evenaren'

De consultant stelt dat het een expertiseniveau heeft dat weinig organisaties kunnen bereiken, en dat is wat Mercer naar het oordeel van Maters onderscheidt van de rest. Het wereldwijde team bestaat uit 1.200 professionals en 150 researchmanagers. 

Mercer biedt klanten die hun eigen beleggingsbeslissingen nemen onafhankelijk, objectief advies over onderwerpen zoals strategische assetallocatie en doorlopende strategisch begeleiding, en ook constante performance- en risico-evaluaties.

Hierbij laat de consultant zich erop voorstaan dat klanten profiteren van de wereldwijde kennis en expertise en van het feit dat lokale specialisten deze kennis naar lokale markten kunnen vertalen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fondsnieuws is een initiatief van de FD Mediagroep. Fondsnieuws is het grootste kennis- en netwerkplatform voor beleggingsprofessionals in Nederland en richt zich zowel op de whole sale als de institutionele markt.

Deze publicatie is niet bestemd voor particulieren. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen @ 2018 Fondsnieuws, alle rechter voorbehouden. 

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Fondsnieuws, een journalistiek platform voor professionals werkzaam in de beleggingsindustrie. www.fondsnieuws.nl 

  Heeft u vragen of wilt u meer informatie over hoe wij u kunnen helpen? Vul dan het onderstaande formulier in
En wij nemen binnen drie dagen contact met u op.
*Verplicht veld

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.