Beleggers willen bij het ondersteunen van positieve verandering op het gebied van ESG  steeds vaker een stap extra zetten door te kiezen voor impactbeleggen.

Impactbeleggers verbinden risico-gecorrigeerd rendement met positieve real-world resultaten, vaak gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN.

 

 

Preparing for our clients' future 


 

 

Deze paper belicht manieren om te starten met impactbeleggen en gaat in op  twee praktijkvoorbeelden van klanten in illiquide private equity en liquide wereldwijde beursgenoteerde aandelen.

 
Het toepassen van een ‘impactlens’

 

Impactbeleggen biedt een kans om echt verschil te maken voor SDG's (Duurzame Ontwikkelingsdoelen) binnen een wereldwijd beleggingsuniversum voor groeimogelijkheden van $ 12 biljoen 1.

 

Het toepassen van een impactlens kan helpen bij het identificeren van kansen die over het hoofd worden gezien als er alleen naar duurzaamheid wordt gekeken. Impactbeleggen richt zich op achtergestelde gebieden van de wereldeconomie, zoals het voorzien in de behoeften van de 'bottom billion' (de allerarmsten)  of kritieke wereldwijde problemen zoals klimaatverandering. Elke SDG biedt een reeks doelstellingen voor impactinvesteringen; klimaatactie zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot allocatie van hernieuwbare energie of groene gebouwen.

Verhoogt u  binnenkort uw impact ambitie?

Bekijk een korte video van het Global Investment Forum 2021 waarin Deb Wardle, UK Alternatives Investment Director, uitlegt hoe groot de impact van investeringsmogelijkheden is en wat van belang is voor het opleveren van positieve real-world resultaten.

 

 

Belangrijkste elementen van impactbeleggen

 

1.Intentie: bijdragen aan positieve sociale of ecologische resultaten

2.Meetbaarheid: de beoogde sociale of milieu-impact moet duidelijk en betrouwbaar worden gemeten en gerapporteerd

3.Additionaliteit: streven naar sociale of ecologische voordelen die zonder de investering niet zouden zijn gerealiseerd.


 

 

Hoe kunt u  impactbeleggen implementeren?

 

Beleggers benaderen een allocatie van impactbeleggingen doorgaans met drie belangrijke onderwerpen in gedachten:

1) intentie en bepalen van thema’s om zich op te richten;

2) opties voor portefeuilletoewijzing en implementatie;

3) hoe worden resultaten gemeten en gerapporteerd aan verschillende belanghebbenden.

Er zijn veel manieren waarop thema's of onderwerpen door beleggers kunnen worden geïdentificeerd en geprioriteerd. Wij hebben thema’s geïdentificeerd die wij van cruciaal belang vinden vanuit het perspectief van impactbeleggingen, zowel in milieu- als in sociale categorieën.

 

Sommige beleggers geven de voorkeur aan een breed scala van thema's, terwijl anderen zich alleen op specifieke thema's willen richten die voor hen belangrijk zijn. Niet alle impactthema's lenen zich voor eenvoudige categorisering - water is een goed voorbeeld, omdat het gemakkelijk onder een ecologische of sociale noemer zou kunnen vallen. Naast investeringsargumenten voor deze allocaties hechten veel beleggers en hun belanghebbenden ook intrinsieke morele waarde aan een positieve bijdrage aan de samenleving en het milieu.

 

Een wereld van investeerdersinzichten


Beleggerpodcast

Critical thinking, critical issues

 

Beluister de nieuwste marktthema's, nieuwe ideeën, kansen en wat de toekomst van vermogensbeheer vormgeeft in onze podcastserie voor beleggers.

 

Leer meer

Investeerdersblog

Yield point

 

Onze specialisten geven hun mening over de nieuwste beleggersthema's en marktbewegingen in onze serie beleggersblogs.

 

Leer meer

 

Strategisch onderzoek

MercerInsight® Community

 

MercerInsight® Community biedt gratis gepersonaliseerde, samengestelde content om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over uw investeringen.

 

Leer meer

 

Manager onderzoek

MercerInsight®, an alliance with eVestment

 

MercerInsight, een alliantie met eVestment, is een krachtig digitaal platform dat is ontworpen om geavanceerde beleggers te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

 

Leer meer


Source

1. Better Business Better World; The report of the Business and Sustainable Development Commission; 2017

Download het rapport: "Raising Your Impact Ambition"