Mercer | Hoogleraren: premiestaffels niet in gevaar

Mercer | Hoogleraren: premiestaffels niet in gevaar

Toekomst van ons pensioen

Mercer in Pensioenpro

Hoogleraren: premiestaffels niet in gevaar door uitspraken Europees Hof

 

De wettelijke uitzondering voor leeftijdsonderscheid in premiestaffels is in strijd met Europees recht, maar volgens hoogleraren valt dit onderscheid wel te rechtvaardigen. 

Dit bleek dinsdag op een bijeenkomst van adviesbureau Mercer over premiestaffels. De vraag was of uitspraken van het Hof van Justitie van de Europese Unie uit 2013 hier gevolgen voor hebben.

Volgens Mark Heemskerk, bijzonder hoogleraar pensioenrecht in Nijmegen, maakt de uitspraak uit 2013 al klip en klaar duidelijk dat de wettelijke uitzondering op het verbod op leeftijdsdiscriminatie botst met het Europees recht. De Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid staat leeftijdsonderscheid toe voor actuariële berekeningen bij pensioenvoorzieningen die rekening houden met leeftijd. In de praktijk gaat het om oplopende inleg bij premieregelingen, zoals het staffelbesluit die toestaat.

Volgens Heemskerk kan het staffelbesluit desondanks stand houden als het Hof dit zou toetsen. Er zijn namelijk andere rechtvaardigingsgronden te bedenken. Als de premie met de leeftijd stijgt, dan is de inkoopwaarde gelijk. En je kunt stellen dat een adequaat pensioen voor jong en oud leeftijdsonderscheid vereist, zei hij. Heemskerk ziet een catch-22 situatie: er is onderscheid naar leeftijd bij de premie of bij de opbouw.

Ook Erik Lutjens en Hans van Meerten, respectievelijk hoogleraar pensioenrecht aan de VU en in Utrecht, denken dat het leeftijdsonderscheid te rechtvaardigen valt. De weg die naar die conclusie leidt, is wel verschillend. Lutjens denkt dat het Hof een eventuele zaak terugverwijst naar een Nederlandse rechter. Van Meerten twijfelt of de wetgeving voor gelijke behandeling überhaupt van toepassing is. Het staffelbesluit is een fiscale maatregel en fiscale maatregelen zijn de bevoegdheid van lidstaten.

VVD-Kamerleden Helma Lodders en Aukje de Vries hebben Kamervragen over de uitspraken van het Europees Hof gesteld aan de staatssecretarissen van Sociale Zaken en Financiën, Klijnsma en Wiebes.

Bron: Pensioenpro - Olaf Boschman - 29 juni 2016

 Contact
Indien u wilt bespreken welke gevolgen de uitslag van het Europees Hof op uw bedrijf of pensioenfonds heeft, kunt u hieronder uw gegevens achter laten.
*Verplicht veld
Voornaam is verplicht
Achternaam is verplicht
Uw rol is verplicht
Organisatie is verplicht
Industrie is verplicht
E-mail is verplicht E-mail is ongeldig
Phone number is required
Bedrijfsnaam is verplicht
Land is verplicht
Maximaal 250 karakters

Ik wil graag meer informatie over de producten, diensten en aanbiedingen van Mercer ontvangen. Ik begrijp dat ik op elk moment kan uitschrijven.

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.

Foutmelding. Check alstublieft alle velden, en probeer nogmaals..

Bedankt voor uw aanvraag. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met uw opnemen.