We worden gemiddeld steeds ouder waardoor we langer pensioen ontvangen. Daarnaast staat de rente al een lange tijd erg laag. Het gevolg: de pensioenkosten in Nederland nemen behoorlijk toe. Om ervoor te zorgen dat ook generaties na ons nog van hun opgebouwde pensioen kunnen genieten, gaat het stelsel op de schop.

 

De grootste veranderingen:

  • Minder snel stijgende AOW-leeftijd.
  • Aanpassing van de pensioenpremie.

We gaan dus wat later met pensioen en in de toekomst betalen we gedurende onze gehele loopbaan een vast percentage aan pensioenpremie.

 

Maar welk vast percentage dat straks ook zal zijn, iedereen gaat mogelijk wat mislopen. Jongere werknemers bouwen weliswaar straks meer op, maar zij hebben de afgelopen jaren minder opgebouwd en beginnen daarmee met een achterstand. En de ouderen gaan dus in de toekomst wat minder opbouwen, en lopen in vergelijking met de huidige regeling pensioen mis. Weliswaar worden de belangen van de deelnemers in de huidige regeling beschermd, maar de vraag is of u daarmee echt geholpen bent.

 

 

Gevolgen voor werkgevers?

Zowel jongere als oudere werknemers verwachten straks een compensatie voor deze aanpassingen en kijken hiervoor naar hun werkgever. En dus zouden werkgevers daar nu al rekening mee moeten houden. Door u nu al zo goed proberen voor te bereiden, zorgt u ervoor dat u zoveel mogelijk controle hebt over de implementatie van veranderingen van het akkoord.

 

De belangrijkste stappen die werkgevers nu al kunnen nemen zijn:

  • Opnieuw beoordelen van de pensioentoezegging met de wetenschap van nu.
  • Opnieuw plaatsen van pensioen in het totale arbeidsvoorwaardenpakket, rekening houdend met het in stand houden van een adequate inkomensvoorziening na pensioneren of bij overlijden.
  • Inventarisatie wensen werknemers
  • In gesprek met OR over wensen en mogelijke aanpak
  • Kijken naar middelen voor compensatie voor verlies van pensioenaanspraken

 

Hoe staat uw regeling ervoor?

Werkgevers betalen veel geld voor pensioen, terwijl deze arbeidsvoorwaarde door veel medewerkers niet wordt begrepen en soms zelfs wordt ondergewaardeerd. Met de aankomende wijzigingen van het pensioenakkoord is het nu een uitgelezen kans om met de huidige regeling aan de slag te gaan, de perceptie rondom pensioen te veranderen en het onderdeel te maken van uw totale arbeidsvoorwaardenpakket.

 

Stap 1 is om ervoor te zorgen dat u weet hoe uw regeling er nu voor staat. Dan heeft u een goed vertrekpunt om de pensioenregeling verder te ontwikkelen als belangrijke en gewaarde arbeidvoorwaarde, voor al uw medewerkers.

 

Uiteraard helpen wij u hier graag bij!  Onze pensioenexperts kunnen voor u een quickscan uitvoeren en binnen 2 dagen weet u hoe u regeling ervoor staat. Benieuwd hoe we u kunnen helpen? Klik hier voor meer informatie over de pensioenscan of vul onderstaand contactformulier in. 

Roelof Salomons
Door Kees Swinkels
Mercer Nederland

Neem contact op met een Mercer consultant.

Wij helpen u met uw pensioenregeling, zodat iedereen een welbewuste keuze maakt m.b.t. financiële zekerheid, voor nu en later.