Het nieuwe regeerakkoord
Hoe gaat het nieuwe regeerakkoord: “Vertrouwen in de toekomst” de komende 4 jaar uw personeelsbeleid beïnvloeden?

Het nieuwe kabinet heeft haar regeerakkoord gepresenteerd voor de komende 4 jaar. Hiermee geven zij antwoord op de megatrends: globalisering, robotisering , innovatie, vergrijzing, ontgroening en maatschappelijk verantwoordelijkheid, die ons de komende jaren zullen raken.

Met betrekking tot uw personeelsbeleid zijn hier twee hoofdthema’s in te onderscheiden. 

  1. Ambitieus leeftijdsbewust personeelsbeleid 
  2. Meer zekerheid en kansen voor (flex)werkers 

Deze thema’s zijn de aankomende 4 jaar van invloed op uw personeelsbeleid. De belangrijkste veranderingen met betrekking tot meer zekerheid en kansen oor (flex)werkers hebben we hieronder voor u op een rij gezet.  

 Meer zekerheid en kansen voor (flex)werkers

Om naar een eerlijker arbeidsmarkt te komen, waar vaste en tijdelijke werknemers geen concurrenten zijn van elkaar wordt een aantal maatregelen voorgesteld:

  • Alle werknemers  bouwen straks vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst het recht op een transitievergoeding op ter hoogte van 1/3 maandsalaris per dienstjaar.
  • Om inzetbaarheid van werknemers te bevorderen worden de mogelijkheden om scholingskosten hierop in mindering te brengen verruimd.
  • De  compensatie voor werkgevers bij ontslag wegens arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen geldt als er een cao-regeling van toepassing is.

Concreet worden de volgende veranderingen in gang gezet om (flex)werkers meer zekerheid en kansen te bieden:

1.     Proeftijd wordt verlengd naar 5 maanden

De periode waarna tijdelijke werknemers een vast contract moet worden aangeboden wordt verlengd naar 3 jaar. Tegelijkertijd wordt de proeftijd verlengd naar 5 maanden, indien werkgevers direct een vast contract aanbieden. Op deze manier loopt u als werkgever een kleiner risico bij het direct aanbieden van een vast contract. Voor tijdelijke contracten van meer dan 2 jaar wordt de proeftijd 3 maanden.

2.     Payrolling richten op oorspronkelijke doel

Indien een werkgever straks gebruik maakt voor payrolling, is dit om ontzorgd te worden. De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor payrollers zijn ten minste gelijk aan die van de werknemers van de inlenende partij.

Nog nooit eerder hebben s werelds ‘grootste’ werkgevers zo hard ingestoken op het uitbesteden van hun primaire werkzaamheden aan contractors en nog nooit eerder heeft zo’n groot gedeelte van de werkzame populatie (77%, bron Mercer HR Talent Trends Study 2017 ) aangegeven geïnteresseerd te zijn om aan de slag te gaan als contractor/zzp-er / zelfstandige. Dit wordt ook zichtbaar in de nieuwe wetgeving waarin de rechten van de vaste werknemer meer in lijn worden gebracht met de rechten van de ZZP-er/ contractor.

Voor een werkgever ontstaat zo niet alleen de plicht om meer strategisch na te denken over de inzet van vaste werknemers versus de inzet van personeel vanuit uw zgn. flexibele schil.  Veel belangrijker wordt het ook om een werkomgeving te creëren waarin u uw complete “talent eco system”  optimaal managed.

Beroep op sociale partners

Het nieuwe kabinet doet op verschillende onderwerpen een concreet beroep op sociale partners, waar het gaat om de lonen, pensioenen, keuze-elementen in arbeidsvoorwaarden, meer vaste contracten, investeren in inzetbaarheid en langer doorwerken. Deze hebben de komende periode veel impact op uw personeelsbeleid, dat al door de megatrends-  globalisering, robotisering,/ innovatie, vergrijzing en ontgroening en maatschappelijke betrokkenheid - al sterk beïnvloed wordt. 

Mercer's advies: heroriëntatie van het strategisch personeelsbeleid

Er gaan de komende periode veel zaken veranderen die van invloed zijn op uw personeelsbeleid. Wij adviseren u daarom om uw huidige strategische personeelsbeleid te herorienteren op het nieuwe regeerakkoord en de megatrendstrends. Als Mercer blijven wij u informeren over deze veranderingen. Zodra de hoofdthema’s via wetgeving nader worden ingevuld voorzien wij u van informatie over de belangrijkste veranderingen en wat dit concreet voor u als werkgever betekent.

 

Indien u over al deze ontwikkelingen met ons wilt sparren, neem dan gerust contact met ons op.
Contact
*Verplicht veld

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.