Gezonde medewerkers
Gigantische premieverschillen bij WGA-ERD verzekering

Marktonderzoek kan werkgevers al snel een ton besparen

Er zijn enorme verschillen in de premies die verzekeringsmaatschappijen aan werkgevers vragen in hun offertes voor het verzekeren van het eigen risico bij arbeidsongeschiktheid van hun werknemers. Door een marktonderzoek te doen, kunnen werkgevers daardoor vele euro’s besparen – al snel oplopend tot meer dan een ton. 

Dat blijkt uit onze analyse van de eerste nieuwe WGA offertes die verzekeraars aan zijn relaties hebben uitgebracht om eigenrisicodrager te worden / blijven voor de WGA. Werkgevers zijn namelijk verantwoordelijk voor het financieren van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen tot wel 10 jaar nadat de (tijdelijke) werknemer arbeidsongeschikt is geworden. Bedrijven kunnen dit volledig uit eigen zak betalen, of (deels) verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij of via het UWV. 

Bart Brenninkmeijer, Mid Market segment leader bij Mercer: ‘Verzekeraars sturen momenteel de eerste offertes voor de verzekeringspremies voor volgend jaar. Wij zien echter dat bij lange na niet alle bedrijven de markt onderzoeken, maar er voor kiezen om gewoon te blijven zitten waar ze zitten. En als ik de offertes bij onze eigen klanten analyseer, zie ik dat de verschillen tussen de duurste en de goedkoopste offerte met de regelmaat van de klok 200% of meer zijn. Het loont daarom om twee of drie concurrerende offertes aan te vragen. Voor één onderneming met bijna 200 werknemers  bedroeg het verschil in premiestelling meer dan EUR 90.000,00’. Een indicatie van de UWV premie is daarbij ook een belangrijk onderdeel voor een onderneming om een goede beslissing te nemen.

Er moet een keuze gemaakt worden


Het advies om een volledig onderzoek inclusief de premiestelling van het UWV uit te laten voeren, lijkt een open deur. Toch moeten veel bedrijven eraan herinnerd worden. Dit is schrijnend in het licht van de grote veranderingen die er op stapel staan door de samenvoeging van de WGA vast en flex. Brenninkmeijer: ‘Werkgevers moeten straks één verzekering afsluiten voor zieken met een vast of met een tijdelijk contract. In april hebben we een onderzoek gedaan onder HR managers van grote bedrijven. Toen was maar liefst bijna een derde niet op de hoogte van die veranderingen. We zien daar gelukkig wel verandering in.’

Geen ruimte voor fouten bij de aanvraag


Een complicerende factor is dat verzekeraars extreem streng zijn geworden in het beoordelen van de aanvragen. Brenninkmeijer: ‘Er ís al tijdsdruk om het te regelen, maar er is ook nog eens nul ruimte voor fouten of ontbrekende gegevens. Dat komt doordat  verzekeraars voor het eerst een premie moeten afgeven voor de flex krachten en in de afgelopen jaren flinke verliezen hebben geleden doordat het risico verkeerd was ingeschat. Al met al is het voor bedrijven nu een race tegen de klok – zeker voor bedrijven die hun administratie en verzuimmanagement niet goed voor elkaar hebben.’ 

Een goed marktonderzoek naar de verschillende verzekeringsopties kan u een hoop geld besparen.
Mercer rekent het voor u uit! Neem voor meer informatie contact met ons op.  

Contact

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.

*Verplicht veld