Veilig aan het werk. Of dat nu het kantoor, de fabriek, of thuis is – het houdt velen van ons bezig. Wat zijn de overwegingen? Welke maatregelen kan en mag een werkgever nemen? Bij Mercer Marsh Benefits vragen we gedurende de COVID-19 crisis aan onze klanten wat hen bezig houdt en welke maatregelen zij overwegen. In dit blog nemen wij u graag mee in de resultaten van dit wereldwijde onderzoek. Wat doen anderen en wat zien wij gebeuren?

 

In veel organisaties is werken op afstand het nieuwe normaal geworden. Wereldwijd geeft 93% van de organisaties aan dat de productiviteit gelijk is gebleven of zelfs is verbeterd sinds medewerkers op afstand zijn gaan werken. Werkgevers omarmen nu de flexibiliteit: 82% van de werkgevers zegt dat ze na de Corona-crisis flexibel werken op grotere schaal zullen blijven aanbieden. Bovendien heeft bijna 30% het idee laten varen dat alle medewerkers altijd een werkplek op kantoor moeten hebben.

 

Een veilige, gezonde werkplek en het veilig stellen van de bedrijfscontinuïteit, zeker als medewerkers vanuit huis blijven werken, vragen om een grote mate van flexibiliteit en veerkracht van organisaties over de hele wereld. Wat moet er worden aangepast om de gezondheid en het welzijn van de medewerkers te waarborgen, om zo een gezonde werkcultuur buiten het kantoorpand op te bouwen?

 

 

Regel de infrastructuur voor thuiswerken
51% van de Nederlandse organisaties had voor de Coronacrisis geen beleid voor flexibel werken. 57% heeft daar inmiddels verandering in gebracht: zo hebben deze organisaties geïnvesteerd in de thuiswerkplek door bureaustoelen, schermen en accessoires aan te bieden. 86% van de Nederlandse werkgevers heeft de infrastructuur klaar om langdurig thuis te werken en 52% geeft aan actief te investeren in het verbeteren van het thuiswerken.

 

 

Her-evalueer het HR beleid op welzijn
Het mogelijk maken van thuiswerken is echter niet gelijk aan het faciliteren van flexibel werken! Het is niet alleen noodzakelijk om apparatuur te leveren en andere ondersteuning te bieden om het werk op afstand te kunnen doen, ook de behoeftes, het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van de medewerkers zijn cruciaal. Welzijn van de medewerker is nu zelfs dé grootste uitdaging. Al jaren nemen de psychische klachten bij medewerkers toe. Massaal thuiswerken brengt nieuwe psychosociale risico’s met zich mee, onder andere doordat de grens tussen werk en privé vervaagt en de sociale cohesie onder druk staat. De grootste uitdaging zit daarom in het opnieuw uitvinden en herontwerpen van het HR-beleid. 46% van de organisaties heeft onderzocht bij de medewerkers wat zij nodig hebben om veilig en gezond, flexibel te kunnen werken. 31% van de organisaties is van plan om dit op kort termijn te doen. De interactie tussen werkgever en medewerker is de belangrijkste factor tot succes.

 

 

Investeer in het welzijn van medewerkers
Er zijn verschillende manieren om te investeren in het welzijn van de medewerkers en te zorgen dat zij goed en veilig kunnen blijven werken, zoals:

  • Los van de techniek en materialen, biedt 38% van de organisaties trainingen aan om de productiviteit van teams op afstand te verbeteren. Ook mentaal welzijn en ergonomische aspecten worden meegenomen in deze trainingen.
  • 36% van de werkgevers krijgt ondersteuning van de huidige zorgverzekeraar. Ze bieden bijvoorbeeld online coaching aan om een goede werk-privébalans te waarborgen.
  • 38% van de werkgevers heeft een speciaal programma geïmplementeerd om sociale isolatie te voorkomen, zoals virtuele evenementen en wekelijkse bijpraatmomenten.

 

 

Implementeer flexibele werkstrategieën

Medewerkers vandaag de dag hebben andere behoeften dan een aantal maanden geleden. Zowel wereldwijd als specifiek in Nederland zien we een toename in het implementeren van flexibele werkstrategieën om aan de behoefte van de medewerker te voldoen. 71% van de medewerkers vraagt flexibiliteit in het indelen van de werktijden, de uit te voeren activiteiten en taken (28%) en de manier waarop het werk moet worden uitgevoerd (50%). Zo zie je bijvoorbeeld dat sommige medewerkers liever ‘s avonds laat werken zodat ze in de middag bij hun kinderen kunnen zijn. Deze flexibiliteit vraagt een aantal noodzakelijke veranderingen in het gedrag van medewerkers én leidinggevenden. Het vraagt om taakvolwassenheid, leiderschap en het borgen van de sociale cohesie.

 

Al deze uitdagingen vragen van werkgevers om opnieuw naar het HR-beleid te kijken. Organisaties gaan nu over naar het herontwerpen van een toekomstbestendig beleid na een periode van voornamelijk anticiperen op de wereldproblematiek. Zoals we al eerder schreven: luister daarbij naar medewerkers en anticipeer op hun behoeftes. De kracht van empathie is ijzersterk. 

Anouk Potman
Anouk Potman
Senior Consultant Career
Jaimy Loppies
Jaimy Loppies
Consultant Health