Meer investeren in medewerkers en minder betalen? Zo werkt het!

Toekomstbestendige workforce

Het aantrekken en behouden van talent is voor veel organisaties één van de grootste uitdagingen. Wat is nu de sleutel tot succes? In talent investeren. Klinkt simpel, maar wat ís die investering dan? En hoeveel mag een talent kosten?? De “Employee Value Proposition” (EVP) helpt u dit bepalen. En zo werkt het.

Het succes van organisaties, in de concurrentiestrijd om goede medewerkers, wordt bepaald door de EVP die organisaties aanbieden. De EVP staat voor alle ‘waarde’ die medewerkers toekennen aan immateriële beloningen, zoals zingeving en groei. Voor veel medewerkers is de materiële beloning het belangrijkst zoals loon, bonus en pensioenbijdrage.

Optimale EVP

Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioen, extra vrije tijd, aandelenopties, bedrijfsauto’s en ouderschapsverlof vragen een serieuze investering voor werkgevers en kunnen een flinke meerwaarde voor medewerkers creëren. Pensioen is, naast salaris, vaak de hoogste kostenpost en daarom is het voor organisaties belangrijk om te weten hoe werknemers dit waarderen en wat ze ervan verwachten.

Vast salaris levert organisaties exact evenveel waarde als het de organisatie kost, terwijl secundaire arbeidsvoorwaarden variabel zijn. Een goede kennis van de waarde die (potentiële) medewerkers toekennen aan arbeidsvoorwaarden maakt een optimale EVP mogelijk. Zo kunnen sommigen minder gewaardeerd worden dan het de organisatie kost (zwakke arbeidsvoorwaarde), terwijl andere hoger gewaardeerd worden dan het kost (sterke arbeidsvoorwaarde).

 

Word aantrekkelijker dan de concurrentie

Om aantrekkelijker te worden dan de concurrentie, is het dus de truc om te investeren in ‘sterke’ arbeidsvoorwaarden, terwijl ’zwakke’ arbeidsvoorwaarden het best vermeden kunnen worden. Daarvoor moet u weten:

  1. Hoeveel iedere arbeidsvoorwaarde kost
  2. Hoe iedere arbeidsvoorwaarde wordt gewaardeerd

Het eerste punt is eenvoudig. De uitdaging zit hem in het vaststellen van de waarde die medewerkers toekennen aan de verschillende arbeidsvoorwaarden. Een techniek, genaamd conjoint analyse, helpt de toegekende waarde van elke arbeidsvoorwaarde te kwantificeren, in relatie tot andere arbeidsvoorwaarden.

Weet wat medewerkers het hoogst waarderen

Hoe werkt het? Er wordt een lijst opgesteld met alle secundaire arbeidsvoorwaarden die de organisatie biedt, of overweegt aan te bieden. Elke factor wordt in combinatie met 3 andere factoren aan de respondent voorgelegd. De respondent kiest zowel de factor die het meest waarde biedt als degene die het minst biedt. Dit proces herhaalt zich met wisselende combinaties van factoren. Op basis van de resultaten wordt voor iedere factor berekend in welke mate de medewerkers deze factor waardeert, ten opzichte van andere factoren. 

In de praktijk

Hieronder staat een voorbeeld met (fictieve) resultaten voor organisatie X. Hoe hoger de score, hoe meer medewerkers deze arbeidsvoorwaarde waarderen. “Competitive Base Pay” wordt het hoogst gewaardeerd, terwijl  “Flexible Spending Accounts” juist laag gewaardeerd worden. In combinatie met een grondige analyse van de kosten die met elke afzonderlijke factor verbonden zijn, maakt de analyse solide beslissingen mogelijk over de beste manier om te investeren in een optimale EVP. Investeringen in arbeidsvoorwaarden met een lage waardering kunnen vervangen worden door investering in arbeidsvoorwaarden die hoger gewaardeerd worden.

Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar extra aantrekkelijk zijn natuurlijk de arbeidsvoorwaarden die weinig kosten en hoog gewaardeerd worden. Kortom: meer investeren in medewerkers en minder betalen is met de juiste inzichten niet ingewikkeld!

Pensioenverandering 2020

Even terug naar pensioen. In 2020 staat ons een verandering van het pensioenstelsel te wachten. Werkgevers kunnen in de weg hier naartoe twee dingen doen:

  1. Reactief reageren: te zijner tijd zien wat de impact is en dan een oplossing zoeken
  2. Actief reageren: berekenen welke financiële impact de veranderingen met zich meebrengen en daar op anticiperen.

Regeren is vooruitzien, daarom adviseren wij werkgevers altijd te anticiperen op wat komen gaat. Het is raadzaam in kaart te brengen hoe de pensioenregeling er nu uitziet en welke financiële impact de veranderingen in het pensioenstelsel hebben. En hoe waarderen medewerkers de pensioenregeling eigenlijk ten opzichte van andere benefits die werkgevers bieden?

Wanneer u deze inzichten heeft, kan nagedacht worden over bedrijfsmatige keuzes zoals: moet de pensioenregeling anders worden ingericht? Zo ja, moet u dan mogelijk compenseren wat betreft andere benefits? Moet u bijvoorbeeld investeren in duurzame inzetbaarheid of in het bij- of omscholen van werknemers en wat moet u aanbieden om (jong) talent aan te trekken? Het zijn belangrijke vragen, waar u niet 1,2,3 een antwoord op heeft.

Omdat dergelijke keuzes niet over een nacht ijs gaan, adviseren wij u hier nu al over na te denken en uw pensioenregeling als belangrijk onderdeel van uw EVP te zien.

Door Joost Houtman, senior consultant Mercer - Sirota.

Heeft u vragen over hoe de conjoint analyse u kan helpen bij het bepalen van de juiste Employee Value Proposition?

Vraag dan vrijblijvend een gesprek aan met één van onze consultant door de onderstaande gegevens in te vullen. Wij nemen binnen drie dagen contact met u op.

*Required Fields