Robuuste beleggingsportefeilles

 

Het einde van 2019 - en het begin van 2020 - werd gekenmerkt door een sterke behoefte aan risicovolle beleggingen, bij een expansief monetair beleid, met lage rentetarieven en lage inflatie. De meeste beleggers waren niet voorbereid op de economische onrust in de eerste helft van 2020. Dit benadrukt de noodzaak van een robuuste asset allocatie en betere governance.


Vermogensallocatie is een van de belangrijkste beslissingen die beleggers nemen en het is vaak een spel op de lange termijn. In onrustige tijden moedigen we klanten aan om hun risico's te beoordelen, zodat ze beter voorbereid zijn op wat hen te wachten staat. Het rapport ' European Asset Allocation Insights 2020' biedt een uitgebreid overzicht van de beleggingsstrategie binnen de Europese pensioensector. Deze editie identificeert opkomende trends in het gedrag van 927 institutionele beleggers in 12 landen, met een totaal vermogen van meer dan € 1,1 biljoen.

 

 

Onze belangrijkste bevindingen

 

 

Risicospreiding- weg van traditionele risico's

Beleggers spreiden hun risico’s naar minder traditionele bronnen van rendement zoals growth fixed income, real assets en private equity.

 

 

 

ESG: het nieuwe normaal?

89% van de beleggers neemt ESG-risico’s mee in het beleggingsproces. Dit was 55% in 2019.

 

 

 

 

Verhoogd bewustzijn van klimaatgerelateerde beleggingssrisico's

Het aantal beleggers dat begonnen is met het heroverwegen van beleegingssrisico's als gevolg van klimaatverandering, is fors gestegen van 14% in 2019 tot 54% in 2020.

 

 

Voortdurende overgang naar het delegeren van governance

Externe partijen worden in toenemende mate ingezet in alle fasen van de beleggingsscyclus, inclusief strategieontwerp, managerselectie, voortdurende monitoring en herbalanceringsbeslissingen.

 

 

 

Verbreding van aandelenportefeuilles

Beleggers diversificeren hun aandelenportefeuilles door allocatie naar opkomende markten, smallcap- en laagvolatiele aandelen te vergroten.

 

 

 

 

Over het rapport

 

De jaarlijkse enquête en het rapport geven een uitgebreid overzicht van de beleggingssstrategie in de Europese pensioensector en identificeren opkomende trends in het gedrag van 927 institutionele beleggers in 12 landen, met een totaal vermogen van meer dan € 1,1 biljoen. Als u vragen heeft over het rapport, neem dan contact op met uw lokale Mercer-vertegenwoordiger of Tony Tiller.

 

Tony Tiller

Head of Investment Solutions Nederland

tony.tiller@mercer.com

Download Form