Gezonde medewerkers
Aantal mantelzorgers neemt toe en dus ook de zorgen voor werkgevers

Eén op de 5 Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Het combineren van mantelzorgtaken en werk is vaak lastig. Voor iemand zorgen kan zwaar zijn en kan het zo maar gebeuren dat op het moment dat er zorg nodig is, de werknemer ook op werk moet zijn.  Het is dus niet ondenkbaar dat deze medewerkers overbelast raken met stress en uitval tot gevolg. 

Een aantal feiten op een rij over de werkende mantelzorger


·         89% maakt de combinatie mantelzorgtaken en werk bespreekbaar met leidinggevende.

·         75% praat maakt het pas bespreekbaar als zij werk en de zorgtaken niet meer kunnen combineren.

·         15% kan de mantelzorgtaken slecht tot heel slecht combineren met werk.

·         52% is van mening dat de werkgever hen niet voldoende stimuleert om een goede balans tussen werk en privé na te streven.

·         39% voelt zich niet gesteund door de leidinggevende. 

Bron vermelding: Werk&Mantelzorg(W&M), Jaarlijks onderzoek en verschillenanalyse 2017

We kunnen er niet om heen, de komende jaren zullen er steeds meer medewerkers mantelzorgtaken op zich nemen. We moeten steeds langer door werken en we worden ouder de bevolking vergrijst, de langdurige zorg versobert en ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Hoe zorg je als werkgever ervoor dat deze (steeds groter wordende) groep medewerkers niet overbelast raakt?

Gericht investeren in praktische oplossingen


Door proactief en gericht te investeren in de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers met mantelzorgtaken, verlaagt u de kans op verzuim, of zelfs arbeidsongeschiktheid, en verhoogt u het werkgeluk van uw medewerkers. Dit betekent niet dat u hier heel veel geld aan hoeft uit te geven. Het gaat juist om slim investeren, gericht op de behoeftes en wensen van deze medewerkers.

Belangrijk is dat zij weten dat zij hun mantelzorg taken en de eventuele gevolgen kunnen bespreken met hun werkgever en leidinggevende. Vaak zijn werkende mantelzorgers al met praktische oplossingen geholpen. Maak bijvoorbeeld afspraken over flexibele werktijden, thuiswerken of bespreek de mogelijkheid om zorgverlof op te nemen.

Niet alle oplossingen hoeven alleen vanuit de werkgever te komen. De meeste collectieve zorgverzekeraars hebben een standaard aanbod voor mantelzorgers.  Denk hierbij aan mantelzorgcursussen, ondersteuning en advies door een mantelzorgconsulent en het bieden van vervangende mantelzorg.  Moedig uw medewerkers aan om hier gebruik van te maken.  

Een goed beleid is van cruciaal belang


Toch is er geen kant en klare oplossing, elke organisatie is tenslotte uniek en elke situatie bij uw medewerkers is uniek. Bij een gezonde toekomst van uw medewerkers en uw organisatie speelt u als werkgever een belangrijke rol. Uw medewerkers zijn namelijk cruciaal voor het succes van uw organisatie. Door de vele veranderingen in onze huidige samenleving wordt het gezond en inzetbaar houden van medewerkers steeds belangrijker. Het is daarom belangrijk dat u inzicht krijgt in de inzetbaarheid van uw medewerkers en hen faciliteert en ondersteunt bij het maken van de juiste keuzes. Een goed beleid is dan van cruciaal belang. 

Als onafhankelijk adviseur denkt Mercer graag met u mee over uw integrale gezondheidsbeleid.

·         We geven inzicht in uw huidige situatie door de gezondheid & vitaliteit, motivatie & betrokkenheid, kennis & vaardigheden en werk/privébalans van uw medewerkers te onderzoeken.

·         Wij analyseren de schadestatistieken van verzekeraars.

·         Wij helpen bij het vormgeven van arbeidsvoorwaarden.

·         Wij selecteren de best passende providers en kopen eventuele dienstverlening tegen de scherpste prijs voor u in.

Gaat u zelf aan de slag met een geïntegreerde aanpak om de gezondheid en uiteindelijk het werkgeluk van uw medewerkers te verbeteren? En kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

Contact

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.

*Verplicht veld