De WGA: eigenrisicodragerschap of publiek verzekeren bij het UWV?
Als werkgever bent u financieel verantwoordelijk voor uw zieke (ex-)medewerkers. Ook na de verplichte loonbetalingsperiode van 104 weken. Wordt uw (ex-)medewerker na 104 weken arbeidsongeschikt verklaart, dan bent u in sommige gevallen de 10 jaar die daarop volgen ook nog verantwoordelijk voor de WGA-uitkering. De kosten voor een zieke (ex)medewerker kunnen dus hoog oplopen. Door eigenrisicodrager te worden van de WGA kunt u invloed uitoefenen op een deel van deze kosten.
De overheid dwingt werkgevers voor 1 oktober een keuze te maken tussen het eigenrisicodragerschap voor de WGA en publiek verzekeren bij het UWV. Maar waar bent u als werkgever het beste af? Een gedegen onderzoek is hiervoor van belang en mocht u kiezen voor het eigenrisicodragerschap, dan moet u rekening houden met een aanbestedingstraject. Tijd dus om in actie te komen!
Wetgeving verzuim en arbeidsongeschiktheid: hoe zit het ook alweer?
1e en 2e jaar van ziekte
De eerste twee jaar (104 weken) dat een vaste medewerker ziek is, bent u wettelijk verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen, maar vaak betaalt u, vanuit CAO-verplichtingen, meer. Om de kans op langdurige ziekte te verkleinen heeft u ook een re-integratieverplichting naar uw medewerker.
Wordt een tijdelijke medewerker ziek, dan gelden dezelfde regels tot de medewerker ziek uit dienst gaat, daarna valt hij/zij in de Ziektewet. Bent u voor de Ziektewet verzekerd bij het UWV, dan betaalt zij de uitkering aan uw ex-medewerker en vervalt uw re-integratieverplichting. U betaalt hiervoor wel een premie aan het UWV.
3e t/m 12e jaar van ziekte
Na 104 weken worden zieke (ex-)medewerkers gekeurd door het UWV. Wordt de (ex-) medewerker 35-80% arbeidsongeschikt, of volledig arbeidsongeschikt mét kans op herstel verklaard, dan heeft hij/zij recht op een WGA–uitkering. De WGA-uitkering wordt door het UWV doorbelast aan u als werkgever.
Samenvoeging WGA-vast en WGA-flex per 1-1-2017
Op dit moment bestaan er nog 2 verschillende WGA-premies:
- WGA-vast
De premie die u betaalt voor zieke ex-werknemers met een vast contract. U kunt hiervoor verzekerd zijn bij het UWV of zelf het risico dragen. - WGA-flex
De premie die u betaalt voor zieke ex-werknemers met een tijdelijk contract. U bent hiervoor verzekerd bij het UWV.
Per 1-1-2017 gaan deze twee premies samen en betaalt u nog maar 1 premie.
De rijksoverheid dwingt u te kiezen: publiek verzekeren of het eigenrisicodragerschap
- Publiek verzekeren
Het UWV betaalt de uitkering aan de zieke (ex-)medewerker en is verantwoordelijk voor het re-integratietraject. U betaalt het UWV in de vorm van een gedifferentieerde premie. - Eigenrisicodragerschap
Het UWV betaalt de uitkering aan de zieke ex-medewerker, maar u bent verantwoordelijk voor het re-integratietraject. U krijgt hiermee de regie en grip op de schadelast rondom arbeidsongeschiktheid. U krijgt een factuur van het UWV, die u vervolgens betaalt. Het risico kan verzekerd worden.
De keuze moet gemaakt zijn vóór 1 oktober 2016. Maakt u geen keuze, dan bent u automatisch verzekerd bij het UWV. Welke keuze u ook maakt, op de lange termijn gaat het er om hoe u de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid vermindert, en tegelijkertijd goed werkgeverschap uitoefent.
Start op tijd met het onderzoeken van uw opties
Het is belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt. Een gedegen vooronderzoek kan later veel tijd, moeite en geld besparen. Tevens moet u er rekening mee houden dat u mogelijk moet aanbesteden als u kiest voor het eigenrisicodragerschap. Wilt u het proces voor de zomervakantie afgerond hebben, dan moet u snel in actie komen: in maart moet de aanbesteding uitgezet worden! En daarvoor moet u al weten wat u wilt aanbesteden. Dit zal afhangen van de risico’s die u zelf wilt en kunt dragen en welke u wilt verzekeren.
Mercer helpt u bij het maken van de juiste keuze bij dit complexe vraagstuk.
Mercer helpt u graag bij het onderzoeken van uw opties. Vul voor het maken van een afspraak onderstaand formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.