Mercer | WGA en eigenrisicodragerschap: onderzoek uw opties

Mercer | WGA en eigenrisicodragerschap: onderzoek uw opties

Risk, Governance and control

De WGA: eigenrisicodragerschap of publiek verzekeren bij het UWV?

Als werkgever bent u financieel verantwoordelijk voor uw zieke (ex-)medewerkers. Ook na de verplichte loonbetalingsperiode van 104 weken. Wordt uw (ex-)medewerker na 104 weken arbeidsongeschikt verklaart, dan bent u in sommige gevallen de 10 jaar die daarop volgen ook nog verantwoordelijk voor de WGA-uitkering. De kosten voor een zieke (ex)medewerker kunnen dus hoog oplopen. Door eigenrisicodrager te worden van de WGA kunt u invloed uitoefenen op een deel van deze kosten.

De overheid dwingt werkgevers voor 1 oktober een keuze te maken tussen het eigenrisicodragerschap voor de WGA en publiek verzekeren bij het UWV. Maar waar bent u als werkgever het beste af? Een gedegen onderzoek is hiervoor van belang en mocht u kiezen voor het eigenrisicodragerschap, dan moet u rekening houden met een aanbestedingstraject. Tijd dus om in actie te komen!

Wetgeving verzuim en arbeidsongeschiktheid: hoe zit het ook alweer?

1e en 2e jaar van ziekte

De eerste twee jaar (104 weken) dat een vaste medewerker ziek is, bent u wettelijk verplicht om minimaal 70% van het loon door te betalen, maar vaak betaalt u, vanuit CAO-verplichtingen, meer. Om de kans op langdurige ziekte te verkleinen heeft u ook een re-integratieverplichting naar uw medewerker.

Wordt een tijdelijke medewerker ziek, dan gelden dezelfde regels tot de medewerker ziek uit dienst gaat, daarna valt hij/zij in de Ziektewet. Bent u voor de Ziektewet verzekerd bij het UWV, dan betaalt zij de uitkering aan uw ex-medewerker en vervalt uw re-integratieverplichting. U betaalt hiervoor wel een premie aan het UWV.

3e t/m 12e jaar van ziekte

Na 104 weken worden zieke (ex-)medewerkers gekeurd door het UWV. Wordt de (ex-) medewerker 35-80% arbeidsongeschikt, of volledig arbeidsongeschikt mét kans op herstel verklaard, dan heeft hij/zij recht op een WGA–uitkering. De WGA-uitkering wordt door het UWV doorbelast aan u als werkgever.

Samenvoeging WGA-vast en WGA-flex per 1-1-2017

Op dit moment bestaan er nog 2 verschillende WGA-premies:

 • WGA-vast
  De premie die u betaalt voor zieke ex-werknemers met een vast contract. U kunt hiervoor verzekerd zijn bij het UWV of zelf het risico dragen.
 • WGA-flex
  De premie die u betaalt voor zieke ex-werknemers met een tijdelijk contract. U bent hiervoor verzekerd bij het UWV.

Per 1-1-2017 gaan deze twee premies samen en betaalt u nog maar 1 premie.

De rijksoverheid dwingt u te kiezen: publiek verzekeren of het eigenrisicodragerschap

 • Publiek verzekeren
  Het UWV betaalt de uitkering aan de zieke (ex-)medewerker en is verantwoordelijk voor het  re-integratietraject. U betaalt het UWV in de vorm van een gedifferentieerde premie.
 • Eigenrisicodragerschap
  Het UWV betaalt de uitkering aan de zieke ex-medewerker, maar u bent verantwoordelijk voor het re-integratietraject. U krijgt hiermee de regie en grip op de schadelast rondom arbeidsongeschiktheid. U krijgt een factuur van het UWV, die u vervolgens betaalt. Het risico kan verzekerd worden.

De keuze moet gemaakt zijn vóór 1 oktober 2016. Maakt u geen keuze, dan bent u automatisch verzekerd bij het UWV. Welke keuze u ook maakt, op de lange termijn gaat het er om hoe u de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid vermindert, en tegelijkertijd goed werkgeverschap uitoefent.

 

Start op tijd met het onderzoeken van uw opties

Het is belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt. Een gedegen vooronderzoek kan later veel tijd, moeite en geld besparen. Tevens moet u er rekening mee houden dat u mogelijk moet aanbesteden als u kiest voor het eigenrisicodragerschap. Wilt u het proces voor de zomervakantie afgerond hebben, dan moet u snel in actie komen: in maart moet de aanbesteding uitgezet worden! En daarvoor moet u al weten wat u wilt aanbesteden. Dit zal afhangen van de risico’s die u zelf wilt en kunt dragen en welke u wilt verzekeren.

Mercer helpt u bij het maken van de juiste keuze bij dit complexe vraagstuk.

 Contactformulier

Mercer helpt u graag bij het onderzoeken van uw opties. Vul voor het maken van een afspraak onderstaand formulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Contact
*Verplicht veld
Voornaam is verplicht
Achternaam is verplicht
Uw rol is verplicht
Organisatie is verplicht
Industrie is verplicht
E-mail is verplicht E-mail is ongeldig
Phone number is required
Bedrijfsnaam is verplicht
Land is verplicht

Ik wil graag meer informatie over de producten, diensten en aanbiedingen van Mercer ontvangen. Ik begrijp dat ik op elk moment kan uitschrijven.

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.

Foutmelding. Check alstublieft alle velden, en probeer nogmaals..

Dank u wel, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op