WENEN MEEST LEEFBARE STAD TER WERELD, AMSTERDAM OP #11

13 maart 2019

Nederland, Amsterdam


  • Wenen decennium lang meest leefbare stad ter wereld
  • Amsterdam stijgt 1 plek en deelt 11e plaats met Sydney
  • Luxemburg veiligste stad van de wereld

Amsterdam klimt een plek in de 21ste Quality of Living Survey van adviesbureau Mercer. Na meerdere jaren op nummer 12 te hebben gestaan, deelt onze hoofdstad nu de 11e plek met Sydney die daarmee een plek is gedaald. De stijging van Amsterdam wordt bepaald doordat Vancouver twee plaatsen is gestegen en nu met München en Auckland de derde plek deelt.


Op basis van 39 factoren, waaronder politiek, economie, onderwijs, gezondheid, recreatie en huisvesting, analyseert Mercer elk jaar 450 steden wereldwijd. Hiermee is het een van de meest uitgebreide onderzoeken in zijn soort. Amsterdam scoort als 11e meest leefbare stad ter wereld zoals gewoonlijk hoog op economie, onderwijs en sociaal-culturele omgeving. Sabine Rock-Speelman, Senior Mobility Consultant bij Mercer Nederland: ‘Om volgend jaar wel in de top 10 te komen, zal de stad extra aandacht moeten schenken aan verkeersopstoppingen en recreatie.’ 


Top 10 meest leefbare steden ter wereld 


2018


2019


Stad


Land


1


1


Wenen


Oostenrijk


2


2


Zürich


Zwitserland


5


3


Vancouver


Canada


3


3


München


Duitsland


3


3


Auckland


Nieuw-Zeeland


6


6


Düsseldorf


Duitsland


7


7


Frankfurt


Duitsland


9


8


Kopenhagen


Denemarken


8


9


Genève


Zwitserland


10


10


Basel


Zwitserland


 


Europese steden domineren top 10


Wenen siert al tien jaar op rij de eerste plek van de ranking. Reden voor deze aanhoudende koppositie is dat inwoners en expats van de Oostenrijkse hoofdstad veiligheid, goed openbaar vervoer en een ruime diversiteit van culturele en recreatieve faciliteiten ervaren. De tweede positie wordt net als vorig jaar ingevuld door het Zwitserse Zürich. Auckland, München en Vancouver delen de derde plek. Met acht vermeldingen in de top 10, waarvan twee in de top drie, scoort Europa erg goed. Volgens de survey hebben Europese steden de hoogste levenskwaliteit van de wereld.


Amerika presteert dit jaar minder goed: alle Amerikaanse steden scoren lager dan vorig jaar. Met uitzondering van New York, deze stad stijgt een plek van 45 naar 44. Reden hiervoor is een dalende lijn in criminaliteit.


Luxemburg ’s werelds veiligste stad


Naast het onderzoeken van de levenskwaliteit heeft Mercer dit jaar ook een aparte ranking gericht op veiligheid. Dit is beoordeeld op de onderwerpen: politieke stabiliteit, criminaliteit, wetshandhaving, vrijheidslimieten, relaties met andere landen en persvrijheid. Ook hierin bekleedt Europa de volledige top 3, met Luxemburg op de eerste plek gevolgd door Helsinki op nummer twee en de Zwitserse steden Basel, Bern en Zürich op een gedeelde derde plek. Luxemburg scoort zo hoog omdat het een goede relatie onderhoudt met de meeste andere landen. Ook is het politieke milieu stabiel en wordt de wet gehandhaafd. Dit zorgt voor een vertrouwd gevoel onder de inwoners.


De slechtst scorende stad in deze aanvullende survey is de Syrische hoofdstad Damascus. Dit is te wijten aan de burgeroorlog, de gespannen band die er heerst met veel andere landen, de sancties vanuit de EU en de VS en het onstabiele politieke landschap. Ook het vertrek van veel buitenlandse ambassades verklaren de laagste plek in de survey. 


Over de Mercer Worldwide Quality of Living Survey


De Mercer Worldwide Quality of Living Survey is een jaarlijks onderzoek naar de wereldwijde leefbaarheid van steden. Het onderzoek beslaat in totaal 450 steden en helpt overheden en grote bedrijven om werknemers op internationale opdrachten te plaatsen. De uitkomsten worden gebruikt door werkgevers (om werknemers te compenseren) en overheden (om verbeterbeleid op te baseren).


Elke stad wordt beoordeeld op 39 criteria, van politieke, sociale en economische factoren tot zaken die te maken hebben met medicijnen, gezondheid, onderwijs, ontspanning, huisvesting en bereikbaarheid. Hiermee krijgen de steden een objectieve score, zodat ze kunnen worden vergeleken.


Over Mercer


Mercer is een mondiale aanbieder van advies op het gebied van Health, Wealth en Career. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer heeft meer dan 22.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 43 landen. Mercer is onderdeel van Marsh & McLennan Companies (MMC), waar ook Marsh en Oliver Wyman deel van uit maken. Kijk voor meer informatie op www.mercer.nl. Volg ons ook op Twitter en LinkedIn.  


CONTACT INFORMATION