Cost of Living 2018 NL

Toekomst van werken verandert: menselijke vaardigheden en technologie steeds vaker hand in hand

Zürich duurste Europese stad om te wonen

  • 26 juni
  • Nederland, Amsterdam

Amsterdam stijgt 35 plaatsen naar 50ste positie

Amstelveen, 26 juni 2018 – Hong Kong (China) is voor expats momenteel de duurste stad ter wereld om te wonen. Wie geen zin heeft om veel te betalen, kan zich beter vestigen in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Hier is wonen namelijk het goedkoopst. Dit blijkt uit het jaarlijkse Cost of Living onderzoek van adviesbureau Mercer. In Europa worden de steden steeds duurder. De Zwitserse steden Zürich en Bern behoren zelfs tot de top 10.

Volgens de 24ste editie van het onderzoek zijn een instabiele woningmarkt, lage inflatie en fluctuerende prijzen voor goederen en diensten, van invloed op de kosten van zakendoen in diverse steden wereldwijd. Onze eigen hoofdstad schiet maar liefst vijfendertig plaatsen omhoog en bekleedt nu de vijftigste plek op de wereldranglijst van duurste steden voor expats. Een behoorlijk verschil met de ranking van vorig jaar. Toen daalde Amsterdam 21 plekken van positie 64 naar 85. Oorzaken voor de huidige stijging zijn de toenemende lokale woningmarkt en de sterke positie van de Euro, ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 

Duitse steden grootste stijgers
Zürich staat op de derde plaats op de wereldranglijst en blijft daarmee de duurste Europese stad, gevolgd door Bern (10). Genève (11) staat vier plaatsen lager dan vorig jaar, vanwege een neerwaartse trend op de lokale woningmarkt. Over de gehele linie zijn alle West-Europese steden op de ranglijst gestegen. Dit als gevolg van een sterke lokale valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de kosten van goederen en diensten. Vooral steden in Duitsland zijn dit jaar grote stijgers. Zo klimt München (57) eenenveertig plaatsen en Frankfurt (68) en Berlijn (71) springen beiden negenenveertig plaatsen omhoog. Steden in Oost- en Centraal-Europa doen het dit jaar minder goed. Mede door waardeverlies van lokale valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Zo laten Moskou (17), Sint-Petersburg (49) en Kiev (173), een daling zien van respectievelijk vier, veertien en tien plaatsen.

     Top 10 duurste steden ter wereld                      Top 10 goedkoopste steden ter wereld                                           

2017

2018

Stad

 

2017

2018

Stad

2

1

Hong Kong (China)

 

123

209

Tasjkent (Oezbekistan)

3

2

Tokio (Japan)

 

209

208

Tunis (Tunesië)

4

3

Zürich (Zwitserland)

 

208

207

Bishkek (Kirgizië)

5

4

Singapore (Singapore)

 

192

206

Banjul (Gambia)

6

5

Seoul (Zuid-Korea)

 

201

205

Karachi (Pakistan)

1

6

Luanda (Angola)

 

205

204

Blantyre (Malawi)

8

7

Shanghai (China)

 

204

203

Tbilisi (Georgië)

15

8

N'Djamena (Tsjaad)

 

200

202

Minsk (Wit-Rusland)

11

9

Peking (China)

 

197

201

Tegucigalpa (Honduras)

10

10

Bern (Zwitserland)

 

194

200

Managua (Nicaragua)

 

Azië scoort het hoogst op wereldranglijst

Hong Kong (1) is dit jaar gewaardeerd als duurste woonstad voor expats, zowel in Azië als wereldwijd, en stoot Luanda van de nummer 1 positie. De Angolese hoofdstad daalt van de eerste naar de zesde plek, mede veroorzaakt door een neerwaartse trend op de lokale woningmarkt. ‘Strengere Chinese monetaire regelgeving, een bloeiende economie en een drang om de Chinese Yuan als internationale valuta te hebben duwt Chinese steden omhoog in de ranking,’ zegt Sabine Rock-Speelman, senior mobility consultant bij Mercer Nederland.

Risicovolle middenpositie

Mumbai (55) is de duurste stad van India, gevolgd door New Delhi (103) en Chennai (144). Kolkata (182) en Bengaluru (170) zijn de minst dure Indiase steden. Australische steden zijn dit jaar op de ranglijst gedaald. Brisbane (84) en Perth (61) laten respectievelijk dertien en elf plaatsen vallen, terwijl Sydney (29), de duurste stad van Australië, een relatief gematigde daling van vijf plaatsen kent. Rock-Speelman: ‘Steden in andere landen zijn gestegen op de ranglijst, waardoor Australische steden zijn gedaald. Over het algemeen lopen steden die zich in het midden van de ranglijst bevinden een groter risico om hun positie te behouden, als gevolg van de beweging van andere steden.’

Steden in Noord-Amerika dalen door dollarkoers   

Steden in de Verenigde Staten zijn gedaald op de ranglijst als gevolg van een gestage opleving van de Europese economie. Dit is getriggerd door de Amerikaanse dollar die daalde ten opzichte van andere belangrijke valuta’s wereldwijd. New York is vier plaatsen gedaald en staat nu op de 13e plaats. San Francisco (28) en Los Angeles (35) zien hun positie dalen met respectievelijk zeven en twaalf plaatsen en Chicago (51) maar liefst met twintig plaatsen. Hoewel de meeste Canadese steden op de ranglijst zijn gedaald, springt Toronto (109), de hoogst genoteerde stad van het land, tien plaatsen als gevolg van een stijging van de kosten van huurwoningen voor expats.

In Zuid-Amerika is São Paolo (58) de duurste stad en Santiago (69) volgt als de op één na duurste locatie. Het merendeel van de andere steden in Zuid-Amerika daalt op de ranglijst, ondanks de prijsstijgingen van goederen en diensten in landen als Brazilië, Argentinië en Uruguay. Tegucigalpa (201) is de goedkoopste stad van Zuid-Amerika.

Caïro in nog steeds goedkoopst in Midden-Oosten

Net als vorige jaar blijft Tel Aviv (16) voor expats de duurste stad in het Midden-Oosten, gevolgd door Dubai (26), Abu Dhabi (40) en Riyad (45). Caïro (188) blijft de goedkoopste stad in de regio. ‘Over het geheel genomen zijn de meeste steden in het Midden-Oosten gedaald op de ranglijst als gevolg van lagere huisvestingskosten in de hele regio,’ aldus Rock-Speelman.

- EINDE -

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie
De cijfers voor Mercer’s kosten van levensonderhoud en de vergelijking van de kosten van huurwoningen zijn afgeleid van een enquête die in maart 2018 is uitgevoerd. De toenmalige wisselkoersen en Mercer’s internationale goederen- en dienstenpakket uit de enquête naar de kosten van levensonderhoud zijn als basismetingen gebruikt.

Overheden en grote bedrijven gebruiken de gegevens van dit onderzoek om de koopkracht van hun werknemers bij overplaatsing naar het buitenland te beschermen; gegevens over de kosten van huurwoningen worden gebruikt om de huisvestingsvergoedingen voor lokale emigranten te beoordelen. De keuze van de onderzochte steden is gebaseerd op de vraag naar gegevens.

Zowel het Cost of Living, als het Quality of Living onderzoek maken deel uit van een groter geheel: Mercer’s Site Selection. Dit onderzoek toont aan wat bedrijven naar specifieke locaties drijft. Zo is er een groot aantal criteria dat eraan bijdraagt waarom bedrijven zich op een bepaalde plek vestigen zoals: beschikbaarheid van talent, benefits en andere zaken die van invloed kunnen zijn.

Over het onderzoek

Mercer’s algemeen erkende enquête is een van 's werelds meest uitgebreide vragenlijst en is ontworpen om multinationale bedrijven en overheden te helpen bij het bepalen van beloningsstrategieën voor hun buitenlandse werknemers. New York City wordt gebruikt als basis voor alle vergelijkingen en valutaschommelingen. Ze worden gemeten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het onderzoek omvat meer dan 375 steden over de hele wereld; de rangschikking van dit jaar omvat 209 steden over vijf continenten en meet de vergelijkende kosten van meer dan 200 punten in elke plaats, met inbegrip van huisvesting, vervoer, voedsel, kleding, huishoudengoederen en vermaak.

Mercer stelt voor elke geënquêteerde stad individuele rapporten op over de kosten van levensonderhoud en huurwoningen. Ga voor meer informatie over de ranglijsten naar www.mercer.com/col. Om exemplaren van individuele stadsrapporten te kopen, gaat u naar https://mobilityexchange.mercer.com/cost-of-living-rankings of belt u met de klantenservice van Mercer in Warschau op +48 22 434 5383.

Over Mercer

Mercer biedt advies en technische oplossingen om organisaties te helpen aan de behoefte van organisaties op het gebied van Health, Wealth en Career te voldoen nu de workforce aan verandert. Mercer heeft meer dan 23.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 44 landen. De organisatie exploiteert in 130 landen. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer is onderdeel van Marsh & McLennan Companies (MMC), waar ook Marsh en Oliver Wyman deel van uit maken. Kijk voor meer informatie op www.mercer.nl en/of volg Mercer op Twitter en LinkedIn

 

CONTACTINFORMATIE