ONDERZOEK: VOORAL NEDERLANDSE OUDEREN TUSSEN 50-64 JAAR DUPE VAN AUTOMATISERING

15 augustus 2018

Nederland, Amstelveen


50% loopt risico baan te verliezen door intelligente technologie


Oudere werknemers hebben meer kans om vervangen te worden door intelligente technologie dan jongere werknemers. In Nederland worden oudere werknemers momenteel veel ingezet voor werk dat geautomatiseerd kan worden, waardoor de kans dat zij worden vervangen door automatisering en robotisering groot is, zo’n 50%. Dit blijkt uit het Twin Threats of Aging and Automation rapport van Marsh & McLennan Companies’ Global Risk Centre.


Experts van Oliver Wyman en Mercer onderzochten de risico’s van de ouder wordende workforce tegenover automatisering op de werkvloer. Dit deden ze voor 16 landen in Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. David Sanderse, CEO bij Mercer Nederland: ‘Automatisering maakt een ongekend hoge productiviteit mogelijk, waardoor bedrijven kunnen investeren in zowel nieuwe inkomstenstromen als jongere werknemers. Investeren in jong talent wordt echter lastig nu de jongere bevolking afneemt. Met een workforce die in 2030 voor 32% uit mensen tussen de 50 en 64 jaar bestaat, kunnen overheden en bedrijven het zich niet veroorloven oudere medewerkers te negeren.’


Aandeel ouderen onder Nederlandse werklozen stijgt snel
Het onderzoek wijst uit dat van alle OESO-landen het percentage ouderen onder werklozen in Nederland het snelst stijgt. Binnen 16 jaar steeg het percentage van een werkloze bevolking tussen de 50-64 jaar van 14% naar 30%. ‘Tegenwoordig willen veel bedrijven versneld de nieuwste intelligente technologieën toepassen, wat grote gevolgen kan hebben voor oudere werknemers. Het kan leiden tot meer werkloosheid, toenemende ongelijkheid en tot extra druk op de sociale vangnetten’, aldus Coen Degen, partner bij Oliver Wyman. ‘Oudere werknemers vormen een belangrijk deel van de workforce, maar als zij hun vaardigheden en kennis niet genoeg aanpassen aan de huidige ontwikkelingen, lopen zij het risico buitengesloten te worden,’ zegt Degen. 


Onderstaand de belangrijkste onderzoeksresultaten op een rij:


  • Positieve correlatie gesuggereerd tussen vergrijzing en automatisering: hoe ouder de bevolking van een land, hoe groter de inzet van intelligente technologie.
  • De Nederlandse werkende bevolking krimpt rond 2030 naar verwachting met 5.5%, terwijl de groep 65-plussers groeit met 6.6%. Zuid-Korea zal in 2030 het meest geautomatiseerde land zijn: hier krimpt de werkende bevolking met 10.1%, terwijl de groep 65-plussers met 10.9% toeneemt.
  • 50% van de Nederlandse ouderen hebben kans om vervangen te worden door automatisering, tegenover 76% in China dat daarmee het hoogst scoort, en 42% in Australië dat onderaan staat (zie figuur 1)

Sanderse: ‘Naast het investeren in digitale strategieën moeten werkgevers plannen maken om oudere werknemers daarin te betrekken. Automatisering werkt namelijk het best in combinatie met menselijke vaardigheden.’


- EINDE -


Figuur 1: Gemiddeld risico op automatisering voor oudere werknemersNoot voor de redactie


Over het rapport


De auteurs van het rapport hebben aan de hand van data van de Verenigde Naties (VN) het aantal oudere werknemers in elk land berekend voor elk van de VN’s negen categorieën van werkgelegenheid. Voor de meeste landen worden oudere werknemers gedefinieerd als mensen tussen de 50 en 64 jaar, die nog steeds actief zijn op de werkvloer, met uitzondering van Canada (45-64 jaar) en de Verenigde Staten (55-64 jaar). Door de negen categorieën in te delen in de "risico's van automatisering" van Carl Frey & Michael Osborne, onderzoekers van de Universiteit Oxford, genereerden de auteurs voor elk land de gemiddelde scores voor het automatiseringsrisico voor oudere werknemers.


Over Mercer, Oliver Wyman and Marsh & McLennan Companies’ Global Risk Center


Met bijna 65.000 collega's en een jaarlijkse omzet van meer dan $ 14 miljard, helpt Marsh & McLennan klanten in een steeds dynamischere en complexere omgeving via haar toonaangevende bedrijven, waaronder Marsh, Guy Carpenter, Mercer en Oliver Wyman. Voor meer informatie, bezoek mmc.com, volg ons op LinkedIn en Twitter @mmc_global of abonneer je op BRINK.


Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC) is een wereldwijde professionele dienstverlener op het gebied van risk, strategy and people. Het Global Risk Centre van Marsh & McLennan Companies gaat in op de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven en samenlevingen overal ter wereld. Dit doen zij door leiders uit het bedrijfsleven, de overheid, non-profitorganisaties en de academische wereld samen te brengenen om de problemen waarvoor gedeelde oplossingen nodig zijn, industrie en grensoverschrijdend, op een nieuwe manier te benaderen.


Mercer levert advies en technologie-gedreven oplossingen die organisaties helpen om te voldoen aan de health, wealth en career van een veranderende arbeidsmarkt. Meer dan 23.000 Mercer medewerkers zijn verspreid over 130 kantoren in meer dan 44 landen. Oliver Wyman is een wereldwijde leider in management consulting en combineert diepgaande branchekennis met gespecialiseerde expertise in strategie, operaties, risicobeheer en organisatietransformatie. Met kantoren in meer dan 50 steden in 30 landen, helpen de 4.700 professionals van Oliver Wyman klanten hun bedrijf te optimaliseren, hun activiteiten en risicoprofiel te verbeteren en hun organisatorische prestaties te versnellen om de meest aantrekkelijke kansen te benutten. Ga voor meer informatie naar www.mercer.nl en www.oliverwyman.com. Volg Mercer op Twitter, LinkedIn en Facebook en Oliver Wyman op LinkedIn, Twitter en Facebook.


Meer informatie?


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniëlle Vreeken van LVB via telefoonnummer  033-4220080 / 06 - 86899414, of e-mail: d.vreeken@lvb.nl


CONTACT INFORMATION