HONG KONG OPNIEUW KOPLOPER IN DE LIJST VAN DUURSTE STEDEN

26 Juni 2019

Nehterlands, Amstelveen


Aziatische steden zijn het best vertegenwoordigd in de wereldranglijst van duurste steden. Hong Kong (China) voert de lijst dit jaar opnieuw aan. Hiermee blijft de stad voor expats de duurste ter wereld om te wonen, gevolgd door Tokio (Japan) en Singapore (Singapore). Wie zo min mogelijk wil uitgeven aan het dagelijkse leven, moet zich vestigen in Tunis (Tunesië). Dit blijkt uit de 25ste editie van het Cost of Living onderzoek van adviesbureau Mercer. 


Het onderzoek van Mercer wijst uit dat maar liefst acht steden in de top tien in Azië liggen. De belangrijkste redenen voor dit resultaat zijn de dynamische huizenmarkt en de hoge kosten voor consumentengoederen. Sabine Rock-Speelman, senior mobility consultant bij Mercer Nederland, geeft een voorbeeld: ‘Zo kost een ongemeubileerd tweekamerappartement van 80 – 120 m2 in New York $5.700 tegen $8.920 in Hong Kong.’


 


Amsterdam valt buiten de top 50


In de top tien staat slechts één Europese stad. Zürich (Zwitserland) bekleedt de vijfde positie van de ranking en zakt daarbij twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Amsterdam daalt dit jaar acht plaatsen op de wereldwijde ranking en staat nu op plaats 58. Vorig jaar wist de Nederlandse hoofdstad nog vijvendertig plaatsen te stijgen: van de 64ste positie naar de 50ste plek. 


 


Dure steden zijn dalende trend in Europa


Amsterdam is niet de enige Europese stad die in de lijst is gekelderd. Ook Milaan (Italië), Parijs (Frankrijk), Oslo (Noorwegen), Berlijn (Duitsland) en Madrid (Spanje) daalden ieder een tiental plaatsen en staan dit jaar respectievelijk op nummer 45, 47, 61, 81 en 82. ‘Ondanks gematigde prijsstijgingen in dergelijke steden kunnen de Europese valuta’s niet opboksen tegen de huidige positie van de Amerikaanse dollar. Hierdoor zien we dit jaar een dalende trend, als het aankomt op dure Europese steden om te wonen. Ook factoren als recente veiligheidskwesties en zorgen over de economische situatie zijn debet aan deze daling,’ aldus Rock-Speelman. 


 


Asjchabad opvallende nieuwkomer in top 10


Wat het meest opvalt in de jubileumeditie van het onderzoek, is de enorme stijging van Asjchabad (Turkmenistan). Deze stad stormt vanaf de 43ste positie de top tien duurste steden binnen en staat daarmee vanuit het niets op de zevende positie. Rock-Speelman: ‘De oorzaak van de op het oog plotselinge verschijning van Asjchabad in de top tien is te danken aan de stijging van de Turkmeense manat. Deze wordt namelijk tegen een vaste koers uitgewisseld met de Amerikaanse dollar, die op zijn beurt weer flink is gestegen.


 


Top 10 duurste steden ter wereld


 


2018


2019


Land


1


1


Hong Kong (China)


2


2


Tokio (Japan)


4


3


Singapore (Singapore)


5


4


Seoul (Zuid-Korea)


3


5


Zürich (Zwitserland)


7


6


Shanghai (China)


43


7


Asjchabad (Turkmenistan)


9


8


Peking (China)


13


9


New York (Verenigde Staten)


12


10


Shenzhen (China)


 


Top 10 goedkoopste steden ter wereld


 


2018


2019


Land


208


209


Tunis (Tunesië)


209


208


Tasjkent (Oezbekistan)


205


207


Karachi (Pakistan)


207


206


Bisjkek (Kirgizië)


206


204


Banjul (Gambia)


196


204


Windhoek (Namibië)


190


203


Islamabad (Pakistan)


203


202


Tbilisi (Georgië)


197


201


Skopje (Noord-Macedonië)


200


200


Managua (Nicaragua)


 


Alle steden in Noord-Amerika duurder om te wonen


Alle Amerikaanse steden in de ranking zijn dit jaar gestegen. Zo wist New York dit jaar wel de top tien te betreden, met een negende plaats. San Francisco (#16), Los Angeles (#18) en Chicago klommen respectievelijk twaalf, zeventien en veertien plekken omhoog. Washington DC (#42) wint dit jaar veertien plekken en Miami (#44) en Boston (#49) hebben een winst van respectievelijk zestien en eenentwintig plaatsen. De stijging in Noord-Amerika is te danken aan de sterke positie van de Amerikaanse dollar tegenover andere invloedrijke koersen en de significante daling van steden in andere regio’s, zoals diverse steden in Zuid-Amerika. Zo kelderen steden in Brazilië en Argentinië, ondanks dat de prijzen op goederen en diensten en ook huisvesting zijn toegenomen. São Paolo (Brazilië) daalde 28 plaatsen en staat nu op nummer 86. Ook de Braziliaanse stad Rio de Janeiro moest plekken inleveren en staat nu op #121. Buenos Aires (Argentinië) spant de kroon en kelderde maar liefst 57 plaatsen. Daarmee staat de Argentijnse hoofdstad nu op de 133ste plaats. Dit is met name de wijten aan de waardevermindering van de Argentijnse peso.


 


Over het onderzoek


Mercer’s algemeen erkende enquête is een van 's werelds meest uitgebreide vragenlijst en is ontworpen om multinationale bedrijven en overheden te helpen bij het bepalen van beloningsstrategieën voor hun buitenlandse werknemers. New York City wordt gebruikt als basis voor alle vergelijkingen en valutaschommelingen. Ze worden gemeten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het onderzoek omvat meer dan 375 steden over de hele wereld; de rangschikking van dit jaar omvat 209 steden over vijf continenten en meet de vergelijkende kosten van meer dan 200 punten in elke plaats, met inbegrip van huisvesting, vervoer, voedsel, kleding, huishoudengoederen en vermaak. 


 


Over Mercer


Mercer biedt advies en technische oplossingen om organisaties te helpen aan de behoefte van organisaties op het gebied van Health, Wealth en Career te voldoen nu de workforce aan verandert. Mercer heeft meer dan 23.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 44 landen. De organisatie exploiteert in 130 landen. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van arbeidsvoorwaarden en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer is onderdeel van Marsh & McLennan Companies (MMC), waar ook Marsh en Oliver Wyman deel van uit maken. Kijk voor meer informatie op www.mercer.nl en/of volg Mercer op Twitter en LinkedIn.  


 


Noot voor redactie, niet voor publicatie
De cijfers voor Mercer’s kosten van levensonderhoud en de vergelijking van de kosten van huurwoningen zijn afgeleid van een enquête die in maart 2019 is uitgevoerd. De toenmalige wisselkoersen en Mercer’s internationale goederen- en dienstenpakket uit de enquête naar de kosten van levensonderhoud zijn als basismetingen gebruikt. Overheden en grote bedrijven gebruiken de gegevens van dit onderzoek om de koopkracht van hun werknemers bij overplaatsing naar het buitenland te beschermen; gegevens over de kosten van huurwoningen worden gebruikt om de huisvestingsvergoedingen voor lokale emigranten te beoordelen. De keuze van de onderzochte steden is gebaseerd op de vraag naar gegevens.


 


Meer informatie?


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniëlle Vreeken van LVB via telefoonnummer  033-4220080 / 06 - 86899414, of e-mail: d.vreeken@lvb.nl


 


 


 
CONTACT INFORMATION