Amstelveen, 9 juni 2020 – Hong Kong is opnieuw uitgeroepen tot duurste stad ter wereld. De Chinese stad voert al drie jaar achtereen de wereldranglijst aan en blijft daarmee voor expats het duurst om te wonen. Asjchabad (Turkmenistan) steeg van de 7e plaats in 2019 naar de 2e plaats in 2020, gevolgd door Tokio (Japan). In de top 10 voeren Zwitserse steden dit jaar de boventoon. Dit blijkt uit de 26ste editie van het Cost of Living onderzoek van adviesbureau Mercer.
Zwitserland is Europees aanvoerder in de top 10 van de wereldranglijst. Naast Zürich op plaats 4, behoren Bern en Genève op de plaatsen 8 en 9 ook tot de duurste steden om te leven. Asjchabad (Turkmenistan) heeft de afgelopen jaren de grootste stijging doorgemaakt. In 2018 stond deze stad nog op de 43ste positie. Het dagelijks leven van expats is voor het tweede jaar op rij het goedkoopst in Tunis (Tunesië).
Overige Europese steden kelderen massaal
Het onderzoek van Mercer wijst uit dat andere Europese steden veelal zijn gekelderd in de lijst. Dit heeft onder andere te maken met verschillende lokale valuta’s in Europa die zijn verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de krimp van de economieën van Frankrijk en Italië eind 2019, zijn bijvoorbeeld Parijs en Milaan gedaald in de lijst naar plek 50 en 47. Rome zakte met tien plaatsen van 55 naar 65. Ook alle Belgische en Duitse steden zijn gedaald op de wereldranglijst. Brussel (België) zakte met een plaats naar de 78ste positie. Düsseldorf (Duitsland) kelderde het hardst: van plek 92 naar plek 100. Gevolgd door Hamburg (#106), München (#72) en Neurenberg (#155) met respectievelijk 6, 5 en 4 plaatsen.
Amsterdam daalt verder op ranking: Nederlandse hoofdstad op plaats 64
Twee jaar geleden had de Nederlandse hoofdstad nog een plaats in de top 50 van duurste steden wereldwijd. Vorig jaar verloor de stad al acht plaatsen, dit jaar nog eens zes. Daarmee staat Amsterdam op plaats 64 van de lijst. Sabine Rock-Speelman, Global Mobility Manager bij Mercer Nederland: ‘De daling van Amsterdam op de ranking is vooral te verklaren, doordat andere steden de afgelopen periode duurder zijn geworden ten opzichte van onze hoofdstad. In vergelijking met het voorgaande jaar zijn de prijzen in Amsterdam minder hard gestegen. Ook de verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar speelt hierbij rol. Goed nieuws dus voor de Nederlandse economie, want op deze manier wordt het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijk om zich in Amsterdam te vestigen. Voor hen betekent het een hoge kwaliteit van leven zoals goede infrastructuur en onderwijs tegen relatief lage kosten. Volop kansen dus, voor bijvoorbeeld bedrijven die het Verenigd Koninkrijk vanwege Brexit (hebben) verlaten. Overigens betekent dit niet dat bedrijven zich bij het plaatsen van expats moeten blindstaren op enkel de economische voordelen in een bepaald land. Een eerlijke compensatie en efficiënte ondersteuning gedurende een periode in het buitenland zijn ook van cruciaal belang.’
Hogere notering steden Verenigd Koninkrijk ondanks Brexit
Het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten heeft geen invloed gehad op zijn lokale valuta. Deze is sterk gebleven en wint zelfs in waarde ten opzichte van alle belangrijke valuta’s in de wereld. Dat resulteert in hogere noteringen voor de drie Engelse steden in de lijst. Londen (#19), Birmingham (#129) en Belfast (#149) hebben respectievelijk vier, zes en negen plaatsen gewonnen.
Leven in Amerikaanse steden alsmaar duurder
Terwijl de economie in de eerste helft van het jaar wereldwijd in een neerwaartse spiraal zat, dreef de sterke positie van de dollar de kosten voor expats in de Amerikaanse steden juist op. Als gevolg daarvan zijn alle eenentwintig in de lijst genoteerde steden in de Verenigde Staten dit jaar opnieuw gestegen. New York (#6) is de hoogst gerangschikte stad van het land. Vorig jaar wist de stad al de top 10 te bestijgen, dit jaar steeg New York opnieuw een aantal plaatsen in de lijst. Winston Salem (#132) blijft de minst dure Amerikaanse stad voor expats. In Zuid-Amerika is San Juan (#66) de duurste stad, gevolgd door Port of Spain (#73), San Jose (#78) en Montevideo (#88). Ook de Canadese dollar is in waarde gestegen, waardoor er dit jaar sprongen in het klassement zijn gemaakt. Met een stijging van achttien plaatsen ten opzichte van vorig jaar is Vancouver (#94) de duurste Canadese stad op de ranglijst, gevolgd door Toronto (#98). Met een ranking van 151 is Ottawa de goedkoopste stad van Canada.
Over het onderzoek
Mercer’s algemeen erkende enquête is een van 's werelds meest uitgebreide vragenlijst en is ontworpen om multinationale bedrijven en overheden te helpen bij het bepalen van beloningsstrategieën voor hun buitenlandse werknemers. New York City wordt gebruikt als basis voor alle vergelijkingen en valutaschommelingen. Ze worden gemeten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het onderzoek omvat meer dan 375 steden over de hele wereld; de rangschikking van dit jaar omvat 209 steden over vijf continenten en meet de vergelijkende kosten van meer dan 200 punten in elke plaats, met inbegrip van huisvesting, vervoer, voedsel, kleding, huishoudengoederen en vermaak.
De gegevens van Mercer zijn verzameld, toen de coronacrisis nog in een relatief vroeg stadium was. De eventuele impact van de crisis zullen zodoende pas zichtbaar zijn bij de volgende survey.
Over Mercer
Mercer gelooft in een positieve toekomst waarin we een nieuwe invulling geven aan de wereld van werk, het hervormen van pensioen- en beleggingsresultaten. En laten zien wat echte gezondheid en welzijn is. Mercer’s meer dan 25.000 medewerkers zijn gevestigd in 44 landen en het bedrijf is actief in meer dan 130 landen. Mercer is onderdeel van Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), 's werelds grootste professionele dienstverlener op het gebied van risico's, strategie en mensen met 76.000 collega's en een jaarlijkse omzet van bijna 17 miljard dollar. Via haar marktleidende activiteiten, waaronder Marsh, Guy Carpenter en Oliver Wyman, helpt Marsh & McLennan haar klanten om wegwijs te worden in een steeds dynamischer en complexer wordende omgeving. Ga naar www.mercer.com voor meer informatie en/of volg Mercer op Twitter en LinkedIn.
Noot voor redactie, niet voor publicatie De cijfers voor Mercer’s kosten van levensonderhoud en de vergelijking van de kosten van huurwoningen zijn afgeleid van een enquête die in maart 2019 is uitgevoerd. De toenmalige wisselkoersen en Mercer’s internationale goederen- en dienstenpakket uit de enquête naar de kosten van levensonderhoud zijn als basismetingen gebruikt. Overheden en grote bedrijven gebruiken de gegevens van dit onderzoek om de koopkracht van hun werknemers bij overplaatsing naar het buitenland te beschermen; gegevens over de kosten van huurwoningen worden gebruikt om de huisvestingsvergoedingen voor lokale emigranten te beoordelen. De keuze van de onderzochte steden is gebaseerd op de vraag naar gegevens.
Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniëlle Vreeken van LVB via telefoonnummer 033-4220080 / 06 - 86899414, of e-mail: d.vreeken@lvb.nl