De gecombineerde dreiging van vergrijzing en automatisering

The Twin Threats of Aging and Automation - Whitepaper 1200x630

Vergrijzing en werkplekautomatisering veranderen de toekomst van werk snel en fundamenteel.

De combinatie van deze twee trends brengt een verscheidenheid aan risico’s en kansen voor werkgevers met zich mee. Oudere werknemers worden geconfronteerd met het aanzienlijke risico dat hun taken worden vervangen door nieuwe technologieën en worden vaak over het hoofd gezien als vitale arbeidskracht met hernieuwde productiviteit. Werkgevers zouden er goed aan doen om de unieke vaardigheden van oudere werknemers opnieuw in te zetten als onderdeel van elke automatiserings- en digitale transformatiestrategie.

Werkgevers die oudere werknemers niet opnemen in hun werkplanningsstrategieën, lopen het risico om de werkloosheid in dit segment te vergroten, cruciale bedrijfskennis onbenut te laten, bij te dragen aan sociale instabiliteit en een waardevolle kans te missen om de productiviteit te verhogen. 

Mercer’s rapport, The Twin Threats of Aging and Automation, richt zich op 15 belangrijke markten en onderzoekt en kwantificeert de risico’s van snelle vergrijzing en de kwetsbare positie van oudere werknemers als gevolg van automatisering. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Landen met hogere vergrijzing percentages lopen ook een groter risico op automatisering van taken van oudere werknemers.
  • Banen van oudere werknemers in China en Vietnam lopen het grootste risico om geautomatiseerd te worden, 76% (China) en 69% (Vietnam) van de taken die worden uitgevoerd door oudere werknemers kunnen worden vervangen door intelligente technologieën.
  • Canada en Australië hebben de laagste percentages van vergrijzing en de laagste gemiddelde automatiseringsrisico’s voor ouderen (respectievelijk 47% en 42%), waardoor oudere werknemers in deze landen het minst vatbaar zijn voor automatisering. In de Verenigde Staten is dit risico 52% en in Nederland 50%.
  • Sleutelfactoren die bijdragen aan het verklaren van een hoger risico op automatisering van taken van oudere werknemers zijn het opleidingsniveau, de omvang van de industriële sector, overheidsuitgaven en de sterkte van wettelijke rechten in financiële systemen. 

Download hier het volledige “ Workforce For the Future The Twin Threats of Aging and automation POV''

Vul de onderstaande gegevens in en u ontvangt het rapport per e-mail.
*Verplicht veld

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.