Cost of Living 2018:

Amsterdam stijgt 35 plaatsen naar 50ste positie

Levensonderhoud in de hoofdstad is een stuk duurder geworden voor expats

Hong Kong (China) is voor expats momenteel de duurste stad ter wereld om te wonen. Wie geen zin heeft om veel te betalen, kan zich beter vestigen in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Hier is wonen namelijk het goedkoopst. Dit blijkt uit het jaarlijkse Cost of Living onderzoek van adviesbureau Mercer. In Europa worden de steden steeds duurder. De Zwitserse steden Zürich en Bern behoren zelfs tot de top 10.

CoL onderzoek helpt bij het bepalen van beloningsstrategieën voor expats

Mercer’s algemeen erkende enquête is een van 's werelds meest uitgebreide vragenlijst en is ontworpen om multinationale bedrijven en overheden te helpen bij het bepalen van beloningsstrategieën voor hun buitenlandse werknemers. New York City wordt gebruikt als basis voor alle vergelijkingen en valutaschommelingen. Ze worden gemeten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het onderzoek omvat meer dan 375 steden over de hele wereld; de rangschikking van dit jaar omvat 209 steden over vijf continenten en meet de vergelijkende kosten van meer dan 200 punten in elke plaats, met inbegrip van huisvesting, vervoer, voedsel, kleding, huishoudengoederen en vermaak.

Amsterdam stijgt fors in de lijst

Volgens de 24ste editie van het onderzoek zijn een instabiele woningmarkt, lage inflatie en fluctuerende prijzen voor goederen en diensten, van invloed op de kosten van zakendoen in diverse steden wereldwijd. Onze eigen hoofdstad schiet maar liefst vijfendertig plaatsen omhoog en bekleedt nu de vijftigste plek op de wereldranglijst van duurste steden voor expats. Een behoorlijk verschil met de ranking van vorig jaar. Toen daalde Amsterdam 21 plekken van positie 64 naar 85. Oorzaken voor de huidige stijging zijn de toenemende lokale woningmarkt en de sterke positie van de Euro, ten opzichte van de Amerikaanse dollar.   

     Top 10 duurste steden ter wereld                      Top 10 goedkoopste steden ter wereld                                           

2017

2018

Stad

 

2017

2018

Stad

2

1

Hong Kong (China)

 

123

209

Tasjkent (Oezbekistan)

3

2

Tokio (Japan)

 

209

208

Tunis (Tunesië)

4

3

Zürich (Zwitserland)

 

208

207

Bishkek (Kirgizië)

5

4

Singapore (Singapore)

 

192

206

Banjul (Gambia)

6

5

Seoul (Zuid-Korea)

 

201

205

Karachi (Pakistan)

1

6

Luanda (Angola)

 

205

204

Blantyre (Malawi)

8

7

Shanghai (China)

 

204

203

Tbilisi (Georgië)

15

8

N'Djamena (Tsjaad)

 

200

202

Minsk (Wit-Rusland)

11

9

Peking (China)

 

197

201

Tegucigalpa (Honduras)

10

10

Bern (Zwitserland)

 

194

200

Managua (Nicaragua)

Hoe kunnen werkgevers deze informatie gebruiken

Overheden en grote bedrijven gebruiken de gegevens van dit onderzoek om de koopkracht van hun werknemers bij overplaatsing naar het buitenland te beschermen; gegevens over de kosten van huurwoningen worden gebruikt om de huisvestingsvergoedingen voor lokale emigranten te beoordelen. De keuze van de onderzochte steden is gebaseerd op de vraag naar gegevens.

De cijfers voor Mercer’s kosten van levensonderhoud en de vergelijking van de kosten van huurwoningen zijn afgeleid van een enquête die in maart 2018 is uitgevoerd. De toenmalige wisselkoersen en Mercer’s internationale goederen- en dienstenpakket uit de enquête naar de kosten van levensonderhoud zijn als basismetingen gebruikt.

Mercer stelt voor elke geënquêteerde stad individuele rapporten op over de kosten van levensonderhoud en huurwoningen. Ga voor meer informatie over de ranglijsten naar www.mercer.com/col. Om exemplaren van individuele stadsrapporten te kopen, gaat u naar  https://mobilityexchange.mercer.com/cost-of-living-rankings  of belt u met Sabine Rock-Speelman, Sr. Mobility Cosultant:

Contactgegevens:
Telefoon: +31 20 431 3711
Mail: sabine.rock-speelman@mercer.com