Wet- en regelgeving

Het APF, een nieuwe uitvoerder op de markt

Vanaf 1 januari 2016 kennen we een nieuwe pensioenuitvoerder; het algemeen pensioenfonds of afgekort Apf.

Een Apf is een pensioenfonds. Er zijn echter belangrijk verschillen. Een ondernemingspensioenfonds mag slechts voor één onderneming of groep van ondernemingen werken. Een Apf kent die beperking niet. Daarnaast houdt een ondernemingspensioenfonds één pensioenvermogen aan voor alle pensioenregelingen die zij beheert, terwijl een Apf afgescheiden pensioenvermogens kan creëren, zogenoemde collectiviteitskringen. Het Apf kan daarbij pensioenregelingen van ondernemingen bundelen binnen collectiviteitskringen, maar ook voor een onderneming een aparte collectiviteitskring creëren.

Omdat een Apf een pensioenfonds is, kan zij pensioenen verlagen als het pensioenvermogen beneden een bepaald wettelijk minimum komt. In tegenstelling tot een ondernemingspensioenfonds wordt dat bij een Apf per collectiviteitskring bekeken. Het kan dus voorkomen dat de pensioenen in regeling A bij een Apf wel worden verlaagd, terwijl die in regeling B niet worden verlaagd, omdat deze regelingen ieder in een ander afgescheiden pensioenvermogen van het Apf vallen.

Daarmee is ook gelijk een belangrijk verschil met een verzekeraar gegeven. Een pensioenfonds – en dus ook een Apf – kan pensioenen verlagen; een verzekeraar kan dat niet. Naar verwachting zal dat dus ook tot een andere premiestelling leiden. Daar staat dan natuurlijk wel een hoger risico voor uw werknemers tegenover.

De medezeggenschap bij een pensioenfonds is veel groter dan bij een verzekeraar. Naast direct medezeggenschap in organen van een Apf kunt u daarbij ook denken aan het feit dat een pensioenfonds rekening moet houden met de risicohouding van deelnemers.

Een Apf heeft een vergunning van De Nederlandsche Bank nodig. Dat betekent dat er nu nog geen APF-en actief zijn, maar er zullen er spoedig enkele zijn die offertes kunnen gaan uitbrengen.

Zodra er APF-en actief zijn op de markt, kan een Apf wellicht een aantrekkelijk alternatief zijn voor uw onderneming. Wij kunnen op dit moment de voor- en nadelen van deze nieuwe uitvoering al met u doorspreken. U kan daarvoor een afspraak maken met uw relatiebeheerder of met één van onze account executives.

 Contact

Het APF een serieus alternatief voor het uitvoeren van uw pensioenregeling?? Wij komen graag persoonlijk bij u langs.

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
*Verplicht veld
Voornaam is verplicht
Achternaam is verplicht
Uw rol is verplicht
Organisatie is verplicht
Industrie is verplicht
E-mail is verplicht E-mail is ongeldig
Phone number is required
Bedrijfsnaam is verplicht
Land is verplicht
Maximaal 250 karakters

Ik wil graag meer informatie over de producten, diensten en aanbiedingen van Mercer ontvangen. Ik begrijp dat ik op elk moment kan uitschrijven.

Door te klikken op Verzenden, gaat u akkoord met het gebruik van uw persoonlijke gegevens volgens de Mercer Privacy Statement. Uw persoonlijke informatie kan worden overgedragen voor verwerking buiten het land van uw verblijf, waar de normen voor de bescherming van gegevens verschillend kan zijn.

Foutmelding. Check alstublieft alle velden, en probeer nogmaals..

Dank u wel, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op